Halkla İlişkiler ve Reklamcılık | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | GIT022 | ||||
Ders İsmi: | Ambalaj Tasarımı | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. HASİP PEKTAŞ | ||||
Dersi Veren(ler): | Prof. Dr. Hasip Pektaş | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | 1. Ambalaj tasarımı, üretimi, markaların ambalaj stratejileri ve pazarlamada ambalajın önemi konularında kuramsal bilgiler. 2. Ürün ambalajları, paket kağıdı ve alış veriş torbaları gibi iki ve üç boyutlu tasarım uygulamaları. 3. Ambalaj teknolojileri ve malzemeleri konularında bilgi aktarımı. |
Dersin İçeriği: | Marka ve ürün kimliği. Günlük yaşamda kullanılan ve tüketilen ürünlerin görsel kimlikleri. Ürünün adı ve içinde bulunduğu paketin kendine özgü bir biçimde tasarlanması. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Ürüne uygun ambalaj tasarımı oluşturma 2) Ambalaj için kullanılacak görsel ve tipografi belirlemede yetkinlik kazanma. 3) Ambalajda olması gereken tipografik öge ve bilgileri bilme. 4) Ambalaj tasarımında kullanılan tasarım ilkelerinden yararlanabilme. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Marka ve ürün kimliği. Marka yönetimi ve stratejileri. Ambalaj, ambalajın önemi, görevleri ve çeşitleri. Ambalaj malzemeleri. Ambalaj tasarımı ve başarı ölçütleri. | |
2) | Ambalaj çeşitleri üzerinde inceleme, analiz. Ambalajda olması gereken ögeler. | Bilgisayar |
3) | Ambalajda geri dönüşümün önemi. Ödev: Karton Poşet Tasarımı. | |
4) | Meşrubat ambalajı tasarımı, Ambalajda ürün ve tasarım ilişkisi. | |
5) | Aynı ürünün farklı boyuttaki ambalaj tasarımlarının özellikleri | |
6) | Gıda ürünleri ambalajı tasarımı. Ürün çeşitliliğinin ve tüketici beklentilerinin ambalaj tasarımı üzerindeki etkileri. Tüketici davranışları niçin önemli? | |
7) | Ara Sınav / Ödev Teslim | |
8) | Bisküvi, çikolata, gofret, cips, kuruyemiş, bal, pekmez, helva, kesme şeker, çay, makarna, un, konserve, dondurulmuş gıda, turşu, peynir, yoğurt, tuz, ekmek gibi ürünlerden birisi için marka kimliği ve ambalaj tasarımı taslakları. | |
9) | Gıda ambalajı tasarımlarının sürdürülmesi. Gıda ambalajı tasarımında dikkate alınacak konular | |
10) | Proje1: Gıda ambalajı tasarımlarının sonuçlandırılması | |
11) | Zeytinyağı, şarap etiketi veya parfüm ambalajı için marka kimliği ve ambalaj tasarımı taslakları. | |
12) | Pahalı ürünlerde tasarım ve malzeme sorunları | |
13) | Proje2: Zeytinyağı ambalajı, şarap etiketi veya parfüm ambalajı tasarımlarının sonuçlandırılması. | |
14) | Final Sınavı. Projelerin Teslimi |
Ders Notları / Kitaplar: | Görsel İletişim ve Grafik Tasarım (Prof. Dr. Tevfik Fikret Uçar) |
Diğer Kaynaklar: | Başarılı Ambalaj, Başarılı Pazarlama (Herbert M. Meyers) Ambalaj Tasarımı (Ceyhun Akgün), Grafik Tasarım Dergileri, TSE Standard Dergisi, 50 Trade Secrets of Great Design: Packaging (Stafford Cliff), Packaging Desing: A Cultural Sign ( Edwin Visser) |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanlarına ilişkin, mesleğin gerektirdiği tüm bilgi, beceri ve yeterliliğe sahip olurlar ve alanın gerektirdiği yapısal özelliklere hakimdirler. | 2 | 2 | 3 | 3 | |||||||||||
2) Marka yönetimi, pazarlama iletişimi, kurumsal iletişim, reklam stratejisi geliştirme alanlarında bilgiye sahiptirler. Halkla ilişkiler kampanyası oluşturma, planlama ve yönetme becerisine sahiptirler. | 1 | 3 | 2 | 3 | |||||||||||
3) Alanla ilgili değişen ve gelişen iletişim yöntemleri ve teknolojileri hakkında bilgi ve beceriye sahiptirler. | 1 | 2 | 3 | 2 | |||||||||||
4) İlgili paydaşlar ve hedef kitle arasındaki iletişimi yönetme becerisine sahip olurlar. Farklı paydaşların iletişim özelliklerine göre uygun iletişim strateji ve yöntemi geliştirerek, uygulamaya geçirirler. | 1 | 2 | 1 | 3 | |||||||||||
5) Yaşam boyu öğrenme ilkesiyle hareket ederek kendini sadece mesleki bilgi açısından değil kültürel açıdan da sürekli geliştirirler ve ulusal ve uluslararası gündemi takip ederler. | 1 | 3 | 2 | 3 | |||||||||||
6) Farklı iletişim alanlarını bütüncül ve stratejik bir şekilde bir araya getirirler. | 2 | 1 | 2 | 1 | |||||||||||
7) Yazılı ve sözel iletişim yeteneğini etkin bir şekilde kullanırlar. | 1 | 2 | 2 | 2 | |||||||||||
8) Yaratıcı ve eleştirel düşünerek, stratejiler geliştirir ve uygulamaya geçirirler. | 1 | 2 | 1 | 2 | |||||||||||
9) Yönetim becerisine sahiptirler. | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||||||
10) Araştırma kabiliyetini etkin bir şekilde kullanırlar. | 3 | 2 | 2 | 2 | |||||||||||
11) Etik iş anlayışı ve sosyal sorumluluk bilincine sahiptirler. | 1 | 3 | 3 | 2 | |||||||||||
12) Analitik düşünme ve problem çözme yeteneğine sahiptirler. | 1 | 1 | 1 | 2 | |||||||||||
13) Takım çalışmasına yatkın bir çalışan olurlar. | 1 | 2 | 2 | 1 | |||||||||||
14) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurarlar. | 2 | 3 | 2 | 2 | |||||||||||
15) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı ileri düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 | 3 | 1 | 2 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Halkla İlişkiler ve Reklamcılık alanlarına ilişkin, mesleğin gerektirdiği tüm bilgi, beceri ve yeterliliğe sahip olurlar ve alanın gerektirdiği yapısal özelliklere hakimdirler. | 2 |
2) | Marka yönetimi, pazarlama iletişimi, kurumsal iletişim, reklam stratejisi geliştirme alanlarında bilgiye sahiptirler. Halkla ilişkiler kampanyası oluşturma, planlama ve yönetme becerisine sahiptirler. | 1 |
3) | Alanla ilgili değişen ve gelişen iletişim yöntemleri ve teknolojileri hakkında bilgi ve beceriye sahiptirler. | 1 |
4) | İlgili paydaşlar ve hedef kitle arasındaki iletişimi yönetme becerisine sahip olurlar. Farklı paydaşların iletişim özelliklerine göre uygun iletişim strateji ve yöntemi geliştirerek, uygulamaya geçirirler. | 1 |
5) | Yaşam boyu öğrenme ilkesiyle hareket ederek kendini sadece mesleki bilgi açısından değil kültürel açıdan da sürekli geliştirirler ve ulusal ve uluslararası gündemi takip ederler. | 2 |
6) | Farklı iletişim alanlarını bütüncül ve stratejik bir şekilde bir araya getirirler. | 2 |
7) | Yazılı ve sözel iletişim yeteneğini etkin bir şekilde kullanırlar. | 3 |
8) | Yaratıcı ve eleştirel düşünerek, stratejiler geliştirir ve uygulamaya geçirirler. | 2 |
9) | Yönetim becerisine sahiptirler. | 1 |
10) | Araştırma kabiliyetini etkin bir şekilde kullanırlar. | 2 |
11) | Etik iş anlayışı ve sosyal sorumluluk bilincine sahiptirler. | 1 |
12) | Analitik düşünme ve problem çözme yeteneğine sahiptirler. | 2 |
13) | Takım çalışmasına yatkın bir çalışan olurlar. | 3 |
14) | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurarlar. | 1 |
15) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı ileri düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 14 |
Ödevler | 2 | 24 |
Ara Sınavlar | 14 | 42 |
Final | 14 | 42 |
Toplam İş Yükü | 122 |