Anestezi (İÖ) | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | UNI197 | ||||
Ders İsmi: | Gıdalardaki Toksik Maddeler | ||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. BUKET ÇETİNER | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr. Gör. Buket ÇETİNER | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Gıda güvenliği temel kavramları ve gıda katkı maddeleri hakkında bilgi vermek. Kimyasalların toksisite değerlendirmeleri hakkında bilgi vermek. Gıdalarda oluşan toksik maddeler ile dış kaynaklı oluşan toksik maddeler ve bunların etkileri hakkında bilgi vermek. Gıda alerjisi hakkında bilgi vermek |
Dersin İçeriği: | Gıda güvenliği, gıda katkı maddeleri, kimyasalların toksisite testleri, çeşitli sebeplere bağlı olarak gıdalarda oluşan toksik maddelerin sınıflandırılması, tanımlanması ve etkileri, gıda alerjisi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Gıda güvenliği hakkında bilgi sahibi olur. 2) Doğal kontaminantlar hakkında bilgi sahibi olur. 3) Pestisitler ve etkileri hakkında bilgi sahibi olur. 4) Ağır metaller ve bunların etkileri hakkında bilgi sahibi olur. 5) Gıda alerjisi hakkında bilgi sahibi olur. 6) Katkı maddeleri hakkında bilgi sahibi olur. 7) Gıdalarda oluşan toksik maddeler ve bunların etkisi hakkında bilgi sahibi olur. 8) Kimyasalların toksisite değerlendirmeleri hakkında bilgi sahibi olur |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Ders Hakkında Genel Bilgilendirme, Gıda Güvenliği Giriş | |
2) | Gıda Güvenliği ve Genel Kavramlar | |
3) | Gıda Katkı Maddeleri | |
4) | Toksikoloji – Kimyasalların Toksisite Testleri | |
5) | Gıdalardaki Toksik Maddelerin Sınıflandırması ve Tanımlar | |
6) | Gıdaların Yapısında Doğal Olarak Bulunan Toksik Maddeler – Doğal Besin Toksinleri (Bitkisel Kaynaklı Toksinler, Mantar Toksinleri, Hayvansal Kaynaklı Toksinler) | |
7) | Gıdaların Yapısında Doğal Olarak Bulunan Toksik Maddeler – Mikrobiyal Toksinler (Mikotoksinler, Bakteriyel Toksinler) | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Gıda İşleme Ve Tüketim Sürecinde Gıdalara Bulaşan Toksik Maddeler Kimyasal Kirleticiler Çevresel Kirleticiler | |
10) | Çevresel Kirleticiler Pestisit Kalıntıları (Tarım İlaçları) | |
11) | Veteriner İlaç Kalıntıları Ambalaj Malzemelerinden Gıdaya Taşınan Kirleticiler Deterjanlar/Dezenfektan Kalıntıları | |
12) | Pişirme İşlemi Sırasında Oluşan Kirleticiler (PAH-HA-Akrilamid-N-Nitrozo Bileşikler) | |
13) | Zararlı Maddelerin Tespiti Gıdalarda Toksik Maddelerin Sınırları | |
14) | Gıda Alerjisi – İntoleransı | |
15) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | o Dersin öğretim üyesinin notları - Lecturer's notes. |
Diğer Kaynaklar: | o Karakaya, A.E., Kimyasaldan Gıdaya Doz ve Risk: Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam Gerçekleşmeyen Risklerden Artakalandır, The Kitap Yayınları, 2019. o Ayaz, A., Yurttagül, M., Besinlerdeki Toksik Öğeler I-II, Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727, 2008. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Anestezi teknikeri meslek bilincine sahiptir. | |||||||||||||||
2) Anestezi teknikerinin görev, yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu bilir ve ameliyathanede uyumlu ekip çalışması yürütecek etik davranışlar sergiler. | |||||||||||||||
3) Çağdaş sağlık teknikeri anlayışına uygun, hasta ile iletişimini yürütebilecek, alanı ile ilgili öngörülemeyen bir durumla karşılaştığında sorumluluk alıp çözüm önerileri geliştirebilen temel bilgi, beceri ve donanıma sahiptir. | |||||||||||||||
4) Hastalara zarar vermeden, sepsi-antisepsi, sterilizasyon, kontaminasyon ve enfeksiyon hakkında temel bilgilere sahip olarak sağlık hizmeti sunduğu çalıştığı ortamında hijyene önem verir. | |||||||||||||||
5) Anestezi uygulamalarında kullanılan tıbbi terimleri anlar ve kullanır. | |||||||||||||||
6) İnsan vücudunun temel yapı ve işlevleri ile biyokimyasal mekanizmaları bilir ve mesleki çalışmalarında kullanır. | |||||||||||||||
7) Temel anatomi ve sistemlere ait hastalıklar hakkında genel bilgilere sahiptir. | |||||||||||||||
8) Mesleğini uygularken uygun bilgi kaynaklarından, bilgi teknolojilerinden yararlanabilir. | |||||||||||||||
9) Yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir. | |||||||||||||||
10) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler. | |||||||||||||||
11) Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. | |||||||||||||||
12) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
13) Ekip çalışmasını içselleştirmiştir, temel anestezik farmakoloji bilgisine sahip olarak, güvenli anestezik ve analjezik uygulamalarını anestezi hekimi ile birlikte gerçekleştirir. | |||||||||||||||
14) Genel ilk yardım bilgisine sahip olarak acil durumlarda uygun yaklaşım ve doğru uygulama becerisini gösterir. | |||||||||||||||
15) Ekip çalışması için gerekli disipline sahiptir ve sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlik yürütür. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Anestezi teknikeri meslek bilincine sahiptir. | |
2) | Anestezi teknikerinin görev, yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu bilir ve ameliyathanede uyumlu ekip çalışması yürütecek etik davranışlar sergiler. | |
3) | Çağdaş sağlık teknikeri anlayışına uygun, hasta ile iletişimini yürütebilecek, alanı ile ilgili öngörülemeyen bir durumla karşılaştığında sorumluluk alıp çözüm önerileri geliştirebilen temel bilgi, beceri ve donanıma sahiptir. | |
4) | Hastalara zarar vermeden, sepsi-antisepsi, sterilizasyon, kontaminasyon ve enfeksiyon hakkında temel bilgilere sahip olarak sağlık hizmeti sunduğu çalıştığı ortamında hijyene önem verir. | |
5) | Anestezi uygulamalarında kullanılan tıbbi terimleri anlar ve kullanır. | |
6) | İnsan vücudunun temel yapı ve işlevleri ile biyokimyasal mekanizmaları bilir ve mesleki çalışmalarında kullanır. | |
7) | Temel anatomi ve sistemlere ait hastalıklar hakkında genel bilgilere sahiptir. | |
8) | Mesleğini uygularken uygun bilgi kaynaklarından, bilgi teknolojilerinden yararlanabilir. | |
9) | Yaşam boyu öğrenme bilincine sahiptir. | |
10) | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler. | |
11) | Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. | |
12) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
13) | Ekip çalışmasını içselleştirmiştir, temel anestezik farmakoloji bilgisine sahip olarak, güvenli anestezik ve analjezik uygulamalarını anestezi hekimi ile birlikte gerçekleştirir. | |
14) | Genel ilk yardım bilgisine sahip olarak acil durumlarda uygun yaklaşım ve doğru uygulama becerisini gösterir. | |
15) | Ekip çalışması için gerekli disipline sahiptir ve sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlik yürütür. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 28 |
Arazi Çalışması | 13 | 27 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 46 |
Sunum / Seminer | 4 | 8 |
Ödevler | 2 | 4 |
Küçük Sınavlar | 2 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 117 |