Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: MIS308
Ders İsmi: Nicel Karar Yöntemleri
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
4
Öğretim Dili: İngilizce
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. OKAN YAŞAR
Dersi Veren(ler): Okan Yaşar
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Yönetim uygulamalarını ve karar vermeyi desteklemek için nicel yöntemler ve elektronik tablo becerileri. Konular, istatistiksel hipotez testi, güven aralıkları, regresyon analizi, optimizasyon modellemesi, karar analizi ve risk analizini içerir. Bu nedenle, bu kurs, yönetim uygulamasını ve aşağıdakileri içeren karar vermeyi desteklemek için nicel yöntemler ve elektronik tablo becerileri geliştirir: hipotez testi, güven aralıkları, regresyon analizi, karar analizi, optimizasyon ve risk analizi. Kursun hedefleri şunlardır: 1) Niceliksel analizin karar vermeyi iyileştirdiği ve rekabet avantajları yarattığı geniş bir yelpazedeki durumları göstermek; 2) Öğrencilerin analitik düşünme becerilerini geliştirir. 3) Elektronik tablo modellerini ve sonuçların etkili iletişimini kullanarak analiz ustalığı geliştirin.
Dersin İçeriği: Kursu tamamladıktan sonra öğrenci şunları yapabilmelidir: 1. Histogramları, dağılım diyagramlarını ve özet istatistikleri kullanarak bir dizi veriyi tanımlama. 2. Güven aralığı tahmini, hipotez testi ve regresyon analizini desteklemek için örnek verilerden istatistikleri hesaplayın. 3. Güven aralığı tahmini, hipotez testi ve regresyon analizinden elde edilen içgörülerin istatistiksel kesinliğini çıkarın. 4. Profesyonel elektronik tablo tasarımı ilkelerini kullanarak etkili karar verme durumları modelleri oluşturun. 5. Kantitatif analizin karar vermeyi iyileştirdiği çok çeşitli durumların yönetimi için karar verme modellerine en uygun çözümleri hesaplayın. 6. Optimallik ve risk için birden çok kriteri kullanarak elektronik tablo simülasyon modellerini ve sonuçları belirsiz kararları analiz edin.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Kursu tamamladıktan sonra öğrenci şunları yapabilmelidir: 1. Histogramları, dağılım diyagramlarını ve özet istatistikleri kullanarak bir dizi veriyi tanımlama. 2. Güven aralığı tahmini, hipotez testi ve regresyon analizini desteklemek için örnek verilerden istatistikleri hesaplayın. 3. Güven aralığı tahmini, hipotez testi ve regresyon analizinden elde edilen içgörülerin istatistiksel kesinliğini çıkarın. 4. Profesyonel elektronik tablo tasarımı ilkelerini kullanarak etkili karar verme durumları modelleri oluşturun. 5. Kantitatif analizin karar vermeyi iyileştirdiği çok çeşitli durumların yönetimi için karar verme modellerine en uygun çözümleri hesaplayın. 6. Optimallik ve risk için birden çok kriteri kullanarak elektronik tablo simülasyon modellerini ve sonuçları belirsiz kararları analiz edin.
2) 2. Güven aralığı tahmini, hipotez testi ve regresyon analizini desteklemek için örnek verilerden istatistikleri hesaplayın.
3) 3. Güven aralığı tahmini, hipotez testi ve regresyon analizinden elde edilen içgörülerin istatistiksel kesinliğini çıkarın.
4) 4. Profesyonel elektronik tablo tasarımı ilkelerini kullanarak etkili karar verme durumları modelleri oluşturun.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Bölüm 1 (Kantitatif Analize Giriş)
2) Bölüm 2 (Olasılık Kavramları ve Uygulamaları)
3) Bölüm 2 (Olasılık Kavramları ve Uygulamaları)
4) Tahmin ve Güven Aralıkları
5) Tahmin ve Güven Aralıkları
6) Bölüm (Regresyon Modelleri)
7) Bölüm (Regresyon Modelleri)
8) Bölüm (Karar Analizi)
9) Doğrusal Programlama Modelleri: Grafik ve Bilgisayar Yöntemleri
10) Doğrusal Programlama Uygulamaları
11) Simülasyon Modelleme
12) Olasılığa giriş, Bayes Teoremi
13) Olasılığa giriş, Bayes Teoremi
14) Oyun Kuramı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Clemen, R. T., & Reilly, T. (2013). Making hard decisions with DecisionTools. Cengage Learning.
Diğer Kaynaklar: Lecture Notes

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 78
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 3
Toplam İş Yükü 125