Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASC014 | ||||
Ders İsmi: | Sağlık ve Özel Durum Beslenmesi | ||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Meryem Merve Beykoz | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | İnsan sağlığının korunması ve sürdürülmesi, hastalıkların önlenmesinde önemli yeri olan beslenmenin, hastalıklarda beslenmenin ve kullanılan diyet programları ile özel durum beslenmesinde kullanılması gereken yöntemler bununla ilgili ürün hazırlamak amaçlanmıştır. |
Dersin İçeriği: | Bu Dersin İçeriğinde Öğrencilere, Beslenmenin kavramları, sağlık ve iş verimi için önemi, besinlerin pişirilmesi, posanın önemi, beslenme durumunun saptanması, beslenme yetersizliği sonucunda oluşacak hastalıklar, bazı özel durumlarda beslenme ve hastalıklarda beslenme. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Beslenmeyle ilgili kavramları açıklayabilmeli 2) Enerji Metabolizması ve Yemek Planlama 3) Popüler diyet programlarını öğrenme ve besin içerikleri ile ilgili bilgi sahibi olma 4) Hasta ve özel durumlu (çocuk, yaşlı, sporcu, hamile) bireylerin ihtiyacı olan beslenme modellerine hakim olma 5) Menü planlayabilmeli ve özel durum beslenme ürünleri hazırlayabilme |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Beslenme ve Sağlık (Beslenme, Yeterli ve Dengeli Beslenme, Beslenmenin Sağlık ve İş Verimine Etkisi Nedir) | - |
2) | Enerji Metabolizması Yemek Planlama | - |
3) | Vegan ve Vejetaryen Beslenme Nedir? | |
4) | Vegan vejetaryen besin hazırlama uygulamaları | |
5) | Popüler Diyetler ve Sağlık Üzerine Etkileri. | |
6) | Keto Diyet Uygulamaları. | |
7) | Hastalıklarda Beslenme ve Posa Önemi. | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Glüten ve Lektin Proteini nedir? | |
10) | Glütensiz ve lektin proteini olmayan ürün geliştirme uygulaması. | |
11) | Sporcu beslenmesi | |
12) | Protein tozsuz shake hazırlama ve besin değeri hesaplama | |
13) | Çocuklar için sağlıklı atıştırmalar. | |
14) | Çocuklar için sağlıklı atıştırmalar uygulama |
Ders Notları / Kitaplar: | -Öğretim Görevlisinin Hazırladığı Ders Notları |
Diğer Kaynaklar: | -Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri Prof. Dr. Haydar ÖZPINAR İstanbul Tıp Kitabevleri |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | |||||||||||||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |||||||||||||||
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | |||||||||||||||
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |||||||||||||||
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | |||||||||||||||
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||||||||||||
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | |||||||||||||||
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||||||||||||
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | |||||||||||||||
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | |||||||||||||||
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |||||||||||||||
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | |
2) | Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | |
3) | Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | 2 |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | 2 |
5) | Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | 2 |
6) | Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |
7) | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | 1 |
8) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 3 |
9) | Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | 3 |
10) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 3 |
11) | Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | 1 |
12) | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | 3 |
13) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |
14) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
15) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Sunum | 1 | % 20 |
Projeler | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 14 |
Uygulama | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 12 | 17 |
Sunum / Seminer | 1 | 4 |
Proje | 1 | 6 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 |
Final | 1 | 4 |
Toplam İş Yükü | 75 |