Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASC010 | ||||
Ders İsmi: | Uzakdoğu Mutfak Kültürleri | ||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Evet | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Meryem Merve BEYKOZ | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Coğrafi, tarihsel, kültürel özelliklerin Uzak Doğu’da mutfak kültürlerini nasıl meydana getirdiğini ve Uzak Doğu’ya ait yemeklerin öğrenilmesi ve uygulanması. |
Dersin İçeriği: | Uzakdoğu mutfağını oluşturan ülkelerin kültürel yapısı, Uzakdoğu mutfağına özgü başlangıçlar ve çorbalar, Uzak doğu mutfağında pirincin ve deniz ürünlerinin önemi ve yemek çeşitleri, aperatifler özel yemek çeşitleri, tatlı çeşitleri, Noodle çeşitleri ve yapımı. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Dünyadaki farklı kahvaltı kültürlerini öğrenir 1) Uzakdoğu ve Asya mutfaklarını araştırarak, yemek kültürlerinin oluşumunda tarih, coğrafya ve kültürel farklılıklarının etkisini kavrar 2) Çeşitli ürünlerin uygulamalı olarak üretim tekniklerini öğrenirler 2) Uzak Doğu mutfak kültürlerinin beslenme, yiyecek hazırlama ve tüketim alışkanlıklarını öğrenir. 3) Kahvaltı ve brunch büfesi dekorasyonu ve yiyeceklerin görsel sunum tekniklerini bilir ve uygular. 3) Uzak Doğu Mutfağına özgü yemekleri uygulayabilir |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Uzakdoğu Coğrafyası, Ülkeler, Coğrafi Özellikler, Ürünler | |
2) | Çin Mutfağı | - |
3) | Çin Mutfağı | - |
4) | Japon Mutfağı | - |
5) | Japon mutfağı | - |
6) | Thai mutfağı | - |
7) | Endonezya mutfağı | - |
8) | Arasınav | - |
9) | Kore mutfağı | - |
10) | Malezya mutfağı | - |
10) | Malezya mutfağı | - |
11) | Filipin mutfağı | - |
12) | Uygur Mutfağı | - |
13) | Vietnam Mutfağı | |
13) | Vietnam Mutfağı | |
14) | Genel tekrar, dönem değerlendirmesi |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim Görevlisi Tarafından Hazırlanan Ders Notları |
Diğer Kaynaklar: | Yu L. (2002) Cooking the Chinese Way. Learner Pub. Weston R. ( 2002 ) Cooking the Japanese Way, Learner Pub. Ainley, S. (2014) Dünya Mutfağı. İş Bankası Kültür Yayınları Junru, L. (2018) Çin Mutfağı. Kaynak Yayınları |
Course Learning Outcomes | 1 |
1 |
2 |
2 |
3 |
3 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | |||||||||||||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |||||||||||||||
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | |||||||||||||||
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |||||||||||||||
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | |||||||||||||||
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||||||||||||
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | |||||||||||||||
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||||||||||||
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | |||||||||||||||
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | |||||||||||||||
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |||||||||||||||
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | 2 |
2) | Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | |
3) | Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |
5) | Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | 3 |
6) | Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |
7) | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | |
8) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
9) | Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | |
10) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 2 |
11) | Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | |
12) | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | |
13) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |
14) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
15) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 14 |
Uygulama | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 23 |
Ödevler | 1 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 3 |
Final | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü | 75 |