Tıp
Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: TIP405
Ders İsmi: Kadın Hastalıkları, Doğum ve Üroloji Staj Bloğu
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
15
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Evet
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. HİKMET KOÇAK
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. Cem Dane, Prof.Dr. MÜBERRA NAMLI KALEM, Prof.Dr. AYHAN KARAKÖSE, Prof.Dr. SELÇUK ŞAHİN, Prof.Dr. VOLKAN TUĞCU, Doç.Dr. MUSTAFA ALPER KARALÖK , Doç.Dr. Ziya Kalem, Doç.Dr. ERKAN ELÇİ, Dr.Öğr.Üyesi ALTUĞ SEMİZ, Dr.Öğr.Üyesi YUSUF BAŞKIRAN, Dr.Öğr.Üyesi ABDULMECİT YAVUZ, Dr.Öğr.Üyesi FIRAT AKDENİZ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencilerin, Çekirdek Eğitim Programında belirtilen öğrenim hedefleri kapsamında , toplumda sık görülen hastalıkların, genito-üriner sistem hastalıklarının ayırıcı tanısını yapabilen, acil durumlarda gerekli müdahaleyi yapabilen ve karmaşık olmayan olgularda yardımcı tanı yöntemlerini kullanarak tanısını koyabilen, tedavisini planlayabilen ve izlemini yapabilen ayrıca başvuran/hastalara koruma/tarama yöntemlerini açıklayarak danışmanlık hizmeti verebilen hekimler yetiştirmektir.
Dersin İçeriği: Obstetrik, Jinekoloji İle Ürolojinin Temel Bilgi ve Becerileri

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Sık karşılaşılan veya nadir ancak yaşamı tehdit edici veya acil klinik durumlara yönelik (üriner sistem taş hastalıkları, üriner sistem enfeksiyonları, genito-üriner sistem travmaları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ürogenital sistemin konjenital anomalileri, idrar yolunun acil obstrüksiyonları dahil) klinik karar verme, hasta ve hastalık yönetimi süreçlerinde yeterlilikler geliştirmek için, temel ve klinik bilimlerdeki, davranış bilimlerindeki ve sosyal bilimlerdeki gerekli bilgi, beceri, tutum ve davranışları bütünleştirebilir.
2) Klinik durumların, belirti ve bulguların oluşum mekanizmalarını açıklayabilir.
3) Temel hekimlik uygulamalarını (karmaşık olmayan olgularda transuretral yolla uretral katater takmak, semen analizi dahil) yapabilir.
4) Genel ve soruna yönelik öykü alabilir.
5) Genel ve soruna yönelik fizik muayene yapabilir.
6) Hasta kayıtlarının tutulmasını, hastalık raporlamasının ve bildiriminin yapılmasını açıklayabilir.
7) Laboratuvar ve görüntüleme incelemelerinin seçilme yaklaşımını tartışabilir, birinci basamak sağlık hizmeti ortamında yapılabilenleri uygulayabilir, dış kurum veya ikinci basamakta uygulanabilecek olanların istenme yöntemini betimleyebilir, sonuçlarını tartışabilir, ayırıcı veya kesin tanıyı ve tedavi yaklaşımını (temel yaklaşım, ilk müdahale, konservatif tedavi dahil) tartışabilir.
8) Sağlıklılık durumlarını (üreme sağlığı ve cinsel sağlık dahil) yönetimini tartışabilir.
9) Gereksinime göre taramaları listeleyebilir.
10) İkinci basamak sağlık bakımı gerektiren klinik durumların ayırıcı tanısını tartışabilir ve sevk koşullarını betimleyebilir.
11) Koruyucu hekimlik uygulamalarını tartışabilir.
12) Sağlık hizmeti süreçlerinde, mesleki ve profesyonel yaklaşım uygulamalarını (mesleki değerler, etik ilkeler, bireyin çevresi ile etkileşimi, yasal düzenlemeler dahil) bakımından gerekli ilkelere yönelik farkındalık sergileyebilir.
13) Bireysel hastanın sağlık bakımında kanıta dayalı tıp uygulamalarını açıklayabilir.
14) Bağımsız çalışma ve öğrenme yeterlilikleri sergiler.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM: Teorik Dersler: Antenatal İzlem, Gebelikte Tanısal Testler, Abortus ve Habitüel Abortus, Gebelikte Sık Görülen Dahili Sorunlar, Gebelikte Sık Görülen Cerrahi Sorunlar, Menstrüel Siklus Kontrolü ve Bozuklukları, Anormal Uterus Kanamaları - Nedenler, Tanı ve Yönetimi, Plasental ve Fetal Fizyoloji, Gebelikte Maternal Fizyolojik Değişiklikler, Uygulamalı Eğitim: Poliklinik Servis Çalışması Ön hazırlık-ders materyali bulunmamaktadır.
2) KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM: Teorik Dersler: Fetal Anomalilerin Biyokimyasal ve Ultrasonografik Tanısı, Intrauterin Gelişme Geriliği, Normal Doğum, Prezentasyon Anomalileri ve Distosi, Gebeliğin Hipertansif Hastalıkları, Gebelikte Glukoz İntoleransı ve Diabetes Mellitus, Gebelikte Beslenme ve Hiperemezis, Gravidarum Kontrasepsiyon, Uygulamalı Eğitim: Poliklinik Servis Çalışması Ön hazırlık-ders materyali bulunmamaktadır.
3) KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM: Teorik Dersler: Preterm Doğum ve Erken Membran Rüptürü, Çoğul Gebelikler, Puerperium ve Puerperal Enfeksiyonlar, Ürojinekoloji Operatif, Gebelikte İlaç Kullanımı ve Teratojenite, Dış Gebelik Obstetrik Kanamalar, Uygulamalı Eğitim: Poliklinik Servis Çalışması Ön hazırlık-ders materyali bulunmamaktadır.
4) KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM: Teorik Dersler: Endometriyozis ve Adenomyozis, Polikstik Over Sendromu ve Hiperandrojenizm, Jinekolojik Acil Durumlar, Postmenopozal Dönem ve HRT, Uygulamalı Eğitim: Poliklinik Servis Çalışması Ön hazırlık-ders materyali bulunmamaktadır.
5) KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM: Teorik Dersler: Kadın Genital Sisteminin Benign Hastalıkları, Preinvazif Genital Lezyonlar, Vulva ve Vagina Kanseri - Tanı ve Yönetim, Serviks Kanseri - Tanı ve Yönetimi, Ovaryum ve Tuba kanseri - Tanı ve Yönetim, Endometriyum Kanseri - Tanı ve Yönetim, Gestasyonel Trofoblastik Hastalık - Tanı ve Yönetim, Fertilitenin Korunması, Uygulamalı Eğitim: Poliklinik Servis Çalışması Ön hazırlık-ders materyali bulunmamaktadır.
6) KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM Teorik Dersler: İnfertilite, Gelişimsel Cinsiyet Bozuklukları ve Puberte Anomalileri. Uygulamalı Eğitim: Poliklinik Servis Çalışması Ön hazırlık-ders materyali bulunmamaktadır.
7) ÜROLOJİ: Teorik Dersler: Ürogenital Sistem Anatomisi, Ürolojide Görüntüleme Yöntemleri ve Laboratuvar, Ürolojide Semptom-Bulgudan Teşhise Yaklaşım, Ürogenital Sistem Muayenesi, Mesane ve Üst Üriner Sistem Tümörleri, Prostat Kanserleri, Böbrek ve Adrenal Tümörleri, Testis Tümörleri, Ürogenital Sistemin Spesifik ve Nonspesifik Enfeksiyonları, Ürogenital Sistemin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkları, Benign Prostat Hiperplazisi: Etyoloji, Patojenez, Tanı ve Tedavi, Erkek infertilitesi: Etyoloji, Tanı ve Tedavi, Erkek Cinsel Sağlığı ve Hastalıkları: Etyoloji, Patojenez, Tanı ve Tedavi, Skrotum Kapsamı Hastalıkları: Varikosel, Hidrosel, Spermatosel, Ürogenital Travmalar, Üriner Obstrüksiyon ve Staz, Profesyonelliğe Yönelik Gelişim: Olgu Tartışmaları, Bilimsel Araştırma Düzeneği, Seminer, Literatür, Konsey Uygulamalı Eğitim: Poliklinik, Servis ve Ameliyathane Çalışması Ön hazırlık-ders materyali bulunmamaktadır.
8) ÜROLOJİ: Teorik Dersler: Renal Fizyoloji, İşeme Fizyolojisi, Erkeklerde İnkontinans ve Tedavisi, Kadınlarda İnkontinans ve Tedavisi, Üriner Sistem Taş Hastalığında Epidemiyoloji ve Taş Oluşum Patofizyoloji, Üriner Sistem Taş Hastalığında Tanı, Tedavi, Metabolik Değerlendirme ve Korunma, Veziko-Üreteral Reflü, Profesyonelliğe Yönelik Gelişim: Olgu Tartışmaları, Bilimsel Araştırma Düzeneği, Seminer, Literatür, Konsey Uygulamalı Eğitim: Poliklinik, Servis ve Ameliyathane Çalışması Ön hazırlık-ders materyali bulunmamaktadır.
9) ÜROLOJİ: Teorik Dersler: Çocuklarda Ekternal Genital Anomaliler, Çocuklarda İnguino-Skrotal Patolojiler, Çocuklarda İşeme Bozuklukları Tanı ve Tedavisi, Profesyonelliğe Yönelik Gelişim: Olgu Tartışmaları, Bilimsel Araştırma Düzeneği, Seminer, Literatür, Konsey Uygulamalı Eğitim: Poliklinik, Servis ve Ameliyathane Çalışması Ön hazırlık-ders materyali bulunmamaktadır.
10) TEORİK & SÖZLÜ SINAV -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Dersin kaynak kitabı bulunmamaktadır. The course does not have a mandatory resource.
Diğer Kaynaklar: Dersin konuları ile ilgili güncel makaleler ve ders slaytları./Articles mentioned in the course related with topics and lecture slides.

Temel Kaynaklar/Basic Sources:
1. Williams Obstetrik, Nobel Tıp Kitabevleri, 2020
2. Berek&Novak Jinekoloji, Nobel Tıp Kitabevleri, 2017
3. Johns Hopkins Kadın Hastalıkları ve Doğum, 2015

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Program Kazanımları
1) Temel ve klinik bilimlerden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edinmiş olduğu bilgi, beceri, tutum ve davranışları, yeterlikler biçiminde bütünleştirerek, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, akılcı, etkin, hasta ve kendisi dahil çalışan sağlığını göz önünde bulunduran, kalite standartlarına uygun, güvenli sağlık hizmeti sunumu için kullanır. 3 3 3 3 3 2 3 3 2 2 3 1 2 1
2) Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir. 1 2 1 1
3) Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler. 1 2 1 1 1 2 1 1
4) Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde çalışır. 3 3 3 2 2 2 2 1 1 3
5) Sağlık hizmet sunumunda, hem sağlığa etki eden bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, hem de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur. 1 1 1 1 2 1 2
6) Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir. 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1
7) Mesleğini yürütürken, hastanın bütünlüğünü, mahremiyetini ve onurunu gözeterek, etik ve ahlaki ilkeler, hak ve yasal sorumluluklar ve iyi hekimlik uygulamaları çerçevesinde yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlarla görevlerini ve yükümlülüklerini yerine getirir. 1 1 1 1 1 1 1 1 3
8) Mesleki uygulamalarındaki kendi performansını, duygular, bilişsel özellikler ve davranışlar bakımından değerlendirir ve geliştirir. 1 1 1 3
9) Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur. 2 3 1 1 1 1 3
10) Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile iş birliği içinde planlayabilir ve yürütebilir. 2 3 3
11) Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur. 1 3 1 2 3 1
12) Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya ve geliştirilmesine önem verir, bunun için gerekenleri yapar. 2
13) Sağlık hizmeti sunumu sırasında, sağlık ekibi içinde, örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar. 2 1 3
14) Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, yürütme, değerlendirme süreçlerinde, kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır. 1 2 3 3 3
15) Birlikte sağlık hizmeti sunduğu ekibin içinde, diğer sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkında olarak olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenmek üzere uygun davranışlar gösterir. 1 3 1
16) Mesleki uygulamalarında, meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır. 1 1
17) Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyokültürel özelliklere sahip birey ve gruplar dahil hasta, hasta yakınları, sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar. 3 1 2 1
18) Koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı ve yakınlarını karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir. 1 3 1 2 2 3 3 2 1 3 2
19) Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar ve elde ettiği sonuçları ve /veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
20) Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır, eleştirel değerlendirir ve klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular. 1 1 3
21) Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır. 1 1
22) Bireysel çalışma ve öğrenme süreçlerini ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir. 1 1 1 3
23) Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir. 1 3 1 3
24) Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler. 1 1 3

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel ve klinik bilimlerden, davranış bilimlerinden ve sosyal bilimlerden edinmiş olduğu bilgi, beceri, tutum ve davranışları, yeterlikler biçiminde bütünleştirerek, koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, akılcı, etkin, hasta ve kendisi dahil çalışan sağlığını göz önünde bulunduran, kalite standartlarına uygun, güvenli sağlık hizmeti sunumu için kullanır. 3
2) Hasta yönetiminde, dil, din, ırk ve cins ayrımı gözetmeden bireyin sosyodemografik ve sosyokültürel geçmişini de dikkate alan biyopsikososyal bir yaklaşım gösterir. 2
3) Sağlık hizmeti sunumunda, bireylerin ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeyi önceler. 2
4) Sağlığı etkileyen bireysel, toplumsal, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alarak; sağlıklılık durumunun sürdürülmesi ve geliştirilmesi yönünde çalışır. 3
5) Sağlık hizmet sunumunda, hem sağlığa etki eden bölgesel ve küresel ölçekteki fiziksel ve sosyoekonomik çevreye ilişkin değişiklikleri, hem de kendisine başvuran kişilerin bireysel özellik ve davranışlarındaki değişimleri göz önünde bulundurur. 1
6) Hedef kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini tanıyarak, sağlıklı/hasta bireylere ve yakınlarına ve diğer sağlık çalışanlarına sağlık eğitimi verir. 3
7) Mesleğini yürütürken, hastanın bütünlüğünü, mahremiyetini ve onurunu gözeterek, etik ve ahlaki ilkeler, hak ve yasal sorumluluklar ve iyi hekimlik uygulamaları çerçevesinde yüksek nitelikli sağlık bakımı sunma konusunda kararlı davranışlarla görevlerini ve yükümlülüklerini yerine getirir. 2
8) Mesleki uygulamalarındaki kendi performansını, duygular, bilişsel özellikler ve davranışlar bakımından değerlendirir ve geliştirir. 1
9) Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, sosyal güvenirlik ve sosyal yükümlülük kavramlarını göz önünde bulundurarak, sağlık hizmet sunumunu geliştirmeyi savunur. 1
10) Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili hizmet sunumu, eğitim ve danışmanlık süreçlerini tüm bileşenler ile iş birliği içinde planlayabilir ve yürütebilir. 1
11) Sağlık politikalarının ve uygulamalarının birey ve toplum sağlık göstergelerine etkisini değerlendirir ve sağlık hizmetleri kalitesinin artırılmasını savunur. 2
12) Hekim kendi fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını korumaya ve geliştirilmesine önem verir, bunun için gerekenleri yapar.
13) Sağlık hizmeti sunumu sırasında, sağlık ekibi içinde, örnek davranışlar gösterir, liderlik yapar.
14) Yöneticisi olduğu sağlık kuruluşunda, sağlık hizmetlerini planlama, uygulama, yürütme, değerlendirme süreçlerinde, kaynakları maliyet-etkin, toplum yararına ve mevzuata uygun kullanır.
15) Birlikte sağlık hizmeti sunduğu ekibin içinde, diğer sağlık çalışanlarının görev ve yükümlülüklerinin farkında olarak olumlu iletişim kurar ve gerektiğinde farklı ekip rollerini üstlenmek üzere uygun davranışlar gösterir.
16) Mesleki uygulamalarında, meslektaşları ve diğer meslek grupları ile uyumlu ve etkin çalışır. 1
17) Özel yaklaşım gerektiren ve farklı sosyokültürel özelliklere sahip birey ve gruplar dahil hasta, hasta yakınları, sağlık çalışanları ve diğer meslek grupları, kurum ve kuruluşlarla etkili iletişim kurar. 1
18) Koruma, tanı, tedavi, takip ve rehabilitasyon süreçlerinde, hastayı ve yakınlarını karar verme mekanizmalarına ortak eden, hasta merkezli bir yaklaşım gösterir. 2
19) Hizmet sunduğu nüfusa yönelik, gerekli durumlarda bilimsel araştırma planlar ve elde ettiği sonuçları ve /veya başka araştırmaların sonuçlarını toplumun yararına kullanır.
20) Mesleği ile ilgili güncel literatür bilgisine ulaşır, eleştirel değerlendirir ve klinik karar verme sürecinde, kanıta dayalı tıp ilkelerini uygular.
21) Sağlık hizmeti, araştırması ve eğitimine yönelik çalışmalarının etkinliğini artırmak için bilişim teknolojilerini kullanır.
22) Bireysel çalışma ve öğrenme süreçlerini ve kariyer gelişimini etkili olarak yönetir.
23) Yeni bilgileri edinme, değerlendirme, mevcut bilgileri ile entegre etme, mesleki durumlara uygulama ve meslek yaşamı boyunca değişen koşullara uyum sağlama becerilerini gösterir.
24) Sunduğu sağlık hizmetinin niteliğini geliştirmek için doğru öğrenme kaynaklarını seçer, kendi öğrenme sürecini düzenler.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Final 1 % 65
Final Sözlü 1 % 35
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 35
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 65
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 10 75
Uygulama 9 120
Derse Özgü Staj 9 108
Sunum / Seminer 7 56
Final 1 8
Toplam İş Yükü 367