Dersin Amacı: |
Ekonomi bilimi, kısıtlı kaynakların en verimli şekilde kullanılması ile ilgilenir. Sağlık ekonomisi dersinin amacı ise; bu kısıtlı kaynaklar ile sağlık hizmetlerinden en yüksek verimi elde edebilmenin yollarını göstermektir. |
Dersin İçeriği: |
Ekonomi Bilimi ve Temel Kavramlar, Sağlık ve Sağlık Statüsü, Sağlık Ekonomisi ve Gelişimi, Arz ve Sağlık Hizmetleri Arzı, Talep ve Sağlık Hizmetleri Talebi, Sağlık Hizmetleri Pazarı, Sürdürülebilir Kalkınma ve Sağlık, Sağlık Hizmetleri Finansman Sistemleri, Sağlık Hizmetlerinde Performans ve Geri Ödeme Sistemleri, Sağlık Sektörü ve İktisadi Planlama, Sağlık Hizmetlerinde Ekonomik Değerlendirme, Türkiye Sağlık Harcamaları Analizi, Sağlık Sektöründe Güncel Konu ve Sorunlar, Döngüsel Ekonomi ve Sağlık Çevre İlişkisi. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Ekonomi Bilimi ve Temel Kavramlar |
|
2) |
Sağlık ve Sağlık Statüsü |
|
3) |
Sağlık Ekonomisi ve Gelişimi |
|
4) |
Arz ve Sağlık Hizmetleri Arzı |
|
5) |
Talep ve Sağlık Hizmetleri Talebi |
|
6) |
Sağlık Hizmetleri Pazarı |
|
7) |
Sürdürülebilir Kalkınma ve Sağlık |
|
8) |
Sağlık Hizmetleri Finansman Sistemleri |
|
9) |
Sağlık Hizmetlerinde Performans ve Geri Ödeme Sistemleri |
|
10) |
Sağlık Sektörü ve İktisadi Planlama |
|
11) |
Sağlık Hizmetlerinde Ekonomik Değerlendirme |
|
12) |
Türkiye Sağlık Harcamaları Analizi |
|
13) |
Sağlık Sektöründe Güncel Konu ve Sorunlar |
|
14) |
Döngüsel Ekonomi ve Sağlık Çevre İlişkisi |
|
Ders Notları / Kitaplar: |
Yusuf Çelik, Sağlık Ekonomisi, Siyasal Kitabevi, 3. bs., 2016. |
Diğer Kaynaklar: |
Ayşegül Mutlu, A. Kadir Işık, Sağlık Ekonomisine Giriş, Ekin Yayınevi, 2012; Ed. Mustafa Solak, Sağlık Ekonomisi, Anadolu Üniversitesi Yayınları, 2015.; Ed. Özge Uysal Şahin ve Nilay Köleoğlu, Teoride ve Uygulamada Sağlık Ekonomisi ve Politikaları; Güncel Sorunlar ve Araştırmalar, Rating Academy Yayınları, 2018.
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. |
|
2) |
Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. |
|
3) |
Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. |
|
4) |
Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. |
|
5) |
Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. |
|
6) |
Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. |
|
7) |
Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. |
|
8) |
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
|
9) |
Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. |
|
10) |
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. |
|
11) |
Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. |
|
12) |
Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. |
|
13) |
Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. |
|
14) |
Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. |
|
15) |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
|