Beslenme ve Diyetetik | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | SHZ205 | ||||
Ders İsmi: | Sosyal Çalışma Yönetimi | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. İLHAN TOMANBAY | ||||
Dersi Veren(ler): | İlhan TOMANBAY | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu derste; Tarihsel süreci içinde yönetim kavramı ve olgusu, örgüt kavramı ve çeşitleri, yönetim kuramları hakkında bilgi verme yanında, öğrencinin kamu yönetimi ve Türkiye’nin kamu yönetimi örgütlenmesi, sosyal hizmet örgütlerinin işleyişi ve etkili bir sosyal hizmet yönetimi için gerekli bilgileri kullanabilir düzeyde alması; sosyal hizmet yönetimi ile sosyal çalışma yönetimleri arasındaki farkı görebilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Konuyla ilgili temel kavramlar (yönetim, örgüt, yönetici, liderlik kavramları); örgüt çeşitleri; kamu, yerel, özel, sivil yönetim çeşitleri ve farkları; genel olarak yönetimin tarihsel gelişimi, yönetim çeşitleri; yönetim kuramları, yönetimin unsurları; bir yönetim alanı olarak sosyal hizmetler; kamu yönetimi ve Türkiye’de kamusal hizmetler; bir mesleki yönetim alanı olarak sosyal çalışma; sosyal hizmet yönetimi ile sosyal çalışma yönetimi arasındaki farklar; sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarında yapılanma, örgütlenme ve bu yapı ile sosyal çalışmanın ilişkisi, sosyal çalışmanın işlevleri; sosyal çalışmada vaka yönetimi. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Genel olarak yönetim ve kamu yönetimi konularında kullanılabilir bilgi sahibi olacaktır 2) Yönetimle ilgili terim ve kavramları tanıyacaktır 3) Genel yönetim olgusu üzerine davranış ve düşünce geliştirebilecek düzeye gelecektir 4) Sosyal hizmet ile sosyal çalışma yönetimleri arasındaki farkı algısal olarak bilecektir 5) Türkiye’de sosyal hizmetlerin örgütlenmesi, program ve yönetimi hakkında bilgi sahibi olacak, analiz yapabilecektir. 6) Sosyal çalışma yönetiminin önemini kavrayacaktır 7) Zamanında ve uygun biçimde hizmetleri alabilmesine olanak tanıyan sosyal çalışma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olacak ve uygulamaya aktarabilecektir. 8) Çalışacağı olguya yönetim algısı olmadan bakmamayı öğrenir |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Derse giriş, Sosyal Hizmet ve Sosyal Çalışmanın yönetimle İlişkisi | |
2) | Temel Kavramlar: Yönetim ve Örgüt Kavramı, Örgüt Türleri, Yönetici ve Liderlik | |
3) | Yönetimin Unsurları ve İşlevleri | |
4) | Yönetim-Örgüt Kuramları Klasik ve Neoklasik Kuramlar | |
5) | Yönetim-Örgüt Kuramları Modern Kuramlar | |
6) | Yönetici ve Liderlik | |
7) | Kamu Yönetimi, Kamu Yönetiminin Unsurları, Özellikleri, Özel Yönetimden Farkları | |
8) | Ara Sınav | |
9) | Yeni Kamu Yönetimi ve Yönetişim | |
10) | Sosyal Hizmet Yönetimi ve Sosyal Hizmet/İnsani Hizmet Örgütleri | |
11) | Türkiye’de Sosyal Hizmetlerin Örgütlenmesi, Merkezi ve Yerel Düzeyde Örgütlenme | |
12) | Sosyal Hizmetlerin Yerelleşmesi, Belediye ve Sivil Toplum Örgütlerinde Sosyal Çalışma | |
13) | Örgütlerde Sosyal Çalışma Yönetimi – Vaka Yönetimi Örnekleri | |
14) | Örgütlerde Sosyal Çalışma Yönetimi – Vaka Yönetimi Örnekleri | |
15) | Final Sınavı | |
16) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Tomanbay, İlhan (2016) Sosyal Hizmet Yönetimi, İstanbul Üniversitesi AUZEF Yayını. Ekitap |
Diğer Kaynaklar: | 1. Altındağ, Özgür (2020). Vaka yönetimi ve sosyal hizmette kullanımı. Toplum ve Sosyal Hizmet, 31(2):618-646. 2. Artan, Taner (2012) Yerel Yönetim ve Sosyal Hizmetler, Ankara: SABEV Yayını. 3. Delican, Mustafa (t.y), Kamu Yönetimi Ders Notları, İstanbul: AUZEF 4. Eryılmaz, Bilal (2010) Kamu Yönetimi, İstanbul: Okutman Yayıncılık. 5. Nişancı, Z. Nuray (2015) “Geçmişten Günümüze Yönetim Düşüncesi”, Yönetim Bilimleri Dergisi, 13(25):257-294. 6. Uğur, S. Sevtap (2014) “Yöneticilik ve Liderlik Ayrımında Kişisel Farklılıkların Rolü”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 6(1):122-136. |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirebilir. | |||||||||||||||
2) Bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilir. | |||||||||||||||
3) Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilir. | |||||||||||||||
4) Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir. | |||||||||||||||
5) Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. | |||||||||||||||
6) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder. | |||||||||||||||
7) Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, Beslenme ve Diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat eder, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanır. | |||||||||||||||
8) Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller. | |||||||||||||||
9) Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir. | |||||||||||||||
10) Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir. | |||||||||||||||
11) Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır. | |||||||||||||||
12) Mesleki gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları, hastaları ve toplum ile iletişim kurmak için İngilizceyi yeterli düzeyde kullanır. | |||||||||||||||
13) Alanında bilgiye ulaşmak, yaygınlaştırmak için güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır. | |||||||||||||||
14) Tüm alan çalışmaları ve bilimsel çalışmalarda kendi meslektaşları ve farklı meslek elemanları ile takım halinde çalışır. | |||||||||||||||
15) Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirebilir. | |
2) | Bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilir. | |
3) | Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilir. | |
4) | Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir. | |
5) | Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. | |
6) | Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder. | |
7) | Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, Beslenme ve Diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat eder, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanır. | |
8) | Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller. | |
9) | Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir. | |
10) | Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir. | |
11) | Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır. | |
12) | Mesleki gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları, hastaları ve toplum ile iletişim kurmak için İngilizceyi yeterli düzeyde kullanır. | |
13) | Alanında bilgiye ulaşmak, yaygınlaştırmak için güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır. | |
14) | Tüm alan çalışmaları ve bilimsel çalışmalarda kendi meslektaşları ve farklı meslek elemanları ile takım halinde çalışır. | |
15) | Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 2 | 0 | 0 | ||||
Toplam İş Yükü | 0 |