PSI003 Sosyal Psikolojide Seçme Konular İstinye ÜniversitesiAkademik Programlar FelsefeÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Felsefe

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: PSI003
Ders İsmi: Sosyal Psikolojide Seçme Konular
Ders Yarıyılı: Güz
Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. EMİNE BEYHAN MERİÇ
Dersi Veren(ler): E. Beyhan Meriç
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Sosyal Psikolojinin temel kavram ve kuramlarını, alt alanlarını tanıtmak, öğrencilere sosyal olay ve olguları anlama, değerlendirme, raporlama becerileri kazandırmak.
Dersin İçeriği: Sosyal Psikolojinin çeşitli konularıyla ilgili kuramsal ve yöntemsel bilginin ele alınması ve güncel araştırmaların gözden geçirilmesi.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler: Gruplararası ilişkiler, gruplararası davranışlar, grup yapısı ve dinamiği konularında bilgi sahibidir.
2) Bu dersi çalıştıktan sonra öğrenciler, tutumların nasıl oluştuğunu ve tutum geliştirme sürecini anlamalıdır. Tutumlar davranışı ne zaman ve neden etkiler. İkna ve bilişsel uyumsuzluk gibi tutum değiştirme teknikler
3) Saldırganlık davranışının altında yatan sosyal ve kültürel faktörleri kavrar. Yardım etme ile ilgili güncel kuramları bilir, kuramları karşılaştırma ve değerlendirme becerisine sahiptir.
4) Sosyal etki olgusunu anlarlar. Uyma davranışını etkileyen faktörleri bilirler. İtaat, özdeşleşme ve benimseme arasındaki farklılıkları bilirler. Neden bazen uyma davranışı gösterdiğimizi ve neden bazen direndiğimizi açıklayabilirler.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Tutumlar ve Tutum Değişimi Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
2) Tutumlar ve Tutum Değişimi Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
3) Tutumlar ve Tutum Değişimi Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
4) Tutumlar ve Tutum Değişimi Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
5) Sosyal Etki ve Uyma Davranışı Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
6) Sosyal Etki ve Uyma Davranışı Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
6) Sosyal Etki ve Uyma Davranışı Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
7) Sosyal Etki ve Uyma Davranışı Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
8) Vize sınavı
9) Sosyal Gruplar Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
10) Sosyal gruplar Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
11) Sosyal gruplar Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
12) Gruplarda davranış Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
13) Saldırganlık Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
14) Yardımseverlik ve özgecilik Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı -Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları. -Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.
15) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Hogg, M. A. ve Vaughan, G. M. (2017). Sosyal Psikoloji. Çevirenler: İbrahim Yıldız- Aydın Gelmez. Ankara: Ütopya Yayınevi. 3. Baskı
-Aronson,E; Wilson, T.D; Akert,R.M (2010). ‘Social Psyhology.Pearson Prentice Hall
-Kağıtçıbaşı, Ç. ve Cemalcılar, Z. (2015). İnsan ve İnsanlar. Sosyal Psikolojiye Giriş. İstanbul: Evrim Yayınevi 17. Baskı.

Diğer Kaynaklar: -Bilgin, Nuri. (2014). Sosyal Psikoloji. İzmir, Ege Üniversitesi Yayınları.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Antik Çağ'dan günümüze felsefe tarihine ilişkin kapsamlı bilgi sahibi olur. 3
2) Analitik ve eleştirel düşünme yetisi kazanır. 2 2
3) Ontoloji, epistemoloji, etik gibi temel disiplinlere dair kapsamlı bilgi sahibi olur. 2
4) Mantık alanına dair teorik bilgi edinir ve bu bilgiyi pratiğe uygulama becerisi kazanır. 2
5) Felsefe metinlerini yakın okuma, mantıksal açıdan inceleme ve çözümleme, ve akıl yürütme yetileri edinir. 2 2
6) Felsefi sorgulama ve farklı akıl yürütme yöntemleri öğrenir. 2
7) Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 2
8) Tarihi ve güncel olayları felsefi bakış açısıyla değerlendirir. 3
9) Bağımsız araştırma ve inceleme yapma, metin yorumlama ve felsefi metin yazma yeteneği kazanır. 2
10) İngilizce'yi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11) Felsefeye dair konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır. 2
12) Felsefi sorgulama becerilerini disiplinlerarası çalışmalarda uygulamayı öğrenir ve başka disiplinlere de bu becerilerini aktarır. 3
13) Felsefe ve bilim arasındaki belirlenim ilişkisine dair tarihsel bir bakış açısı kazanır. 3
14) Temel felsefi kavramların anlamlarına ve kapsamına ilişkin tarihsel bilgi sahibi olur. 2 3

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Antik Çağ'dan günümüze felsefe tarihine ilişkin kapsamlı bilgi sahibi olur.
2) Analitik ve eleştirel düşünme yetisi kazanır.
3) Ontoloji, epistemoloji, etik gibi temel disiplinlere dair kapsamlı bilgi sahibi olur.
4) Mantık alanına dair teorik bilgi edinir ve bu bilgiyi pratiğe uygulama becerisi kazanır.
5) Felsefe metinlerini yakın okuma, mantıksal açıdan inceleme ve çözümleme, ve akıl yürütme yetileri edinir.
6) Felsefi sorgulama ve farklı akıl yürütme yöntemleri öğrenir.
7) Yaşamboyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
8) Tarihi ve güncel olayları felsefi bakış açısıyla değerlendirir.
9) Bağımsız araştırma ve inceleme yapma, metin yorumlama ve felsefi metin yazma yeteneği kazanır.
10) İngilizce'yi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11) Felsefeye dair konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
12) Felsefi sorgulama becerilerini disiplinlerarası çalışmalarda uygulamayı öğrenir ve başka disiplinlere de bu becerilerini aktarır.
13) Felsefe ve bilim arasındaki belirlenim ilişkisine dair tarihsel bir bakış açısı kazanır.
14) Temel felsefi kavramların anlamlarına ve kapsamına ilişkin tarihsel bilgi sahibi olur.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 39
Ara Sınavlar 1 36
Final 1 50
Toplam İş Yükü 125