Gıda Teknolojisi | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | GTE004 | ||||
Ders İsmi: | Fermentasyon Teknolojisi | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. HAMZA GÖKTAŞ | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr. Üyesi Hamza GÖKTAŞ | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Fermentasyon teknolojisi ve fermente gıdaların üretim yöntemleri hakkında temel bilgilerin ve prensiplerin öğretilmesi. |
Dersin İçeriği: | Fermentasyon tanımı, fermentasyonda rol alan mikroorganizmalar, fermente ürünlerin üretim ( şarap, bira, yüksek alkollü içeceklerin üretimi, turşu, sirke, sofralık zeytin, boza, şalgam ) teknolojisi. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Öğrenci fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmaları bilir 2) Öğrenci çeşitli fermantasyon kinetiğini bilir. 3) Öğrenci şarap üretim teknolojilerini bilir. 4) Öğrenci bira üretim teknolojilerini bilir. 5) Öğrenci destilasyonu uygular ve destile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini bilir. 6) Öğrenci sirke üretim teknolojilerini bilir. 7) Öğrenci turşu, zeytin ve boza, şalgam üretim teknolojilerini bilir. 8) Fermente gıda üreten işletmelerde, işletme denetiminde dikkat edilecek kritik noktaları bilir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Fermentasyonun tanımı, fermentasyonda rol alan mikroorganizma türleri | |
2) | Fermentasyon mikroorganizmaları | |
3) | Etil alkol fermentasyonunu kinetiği ve hammaddeler | |
4) | Şarap Üretimi | |
5) | Bira Üretimi | |
6) | Yüksek Alkollü İçeceklerin Üretimi | |
7) | Yüksek Alkollü İçeceklerin Üretimi | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Sirke üretimi | |
10) | Sofralık Zeytin Üretimi | |
11) | Turşu Üretimi | |
12) | Boza ve Şalgam Suyu Üretimi | |
13) | Fermente Gıda Üreten İşletmelerde, İşletme Denetiminde Dikkat Edilecek Kritik Noktalar | |
14) | Diğer bitkisel fermente gıdalar | |
15) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim Görevlisi ders notları |
Diğer Kaynaklar: | Aktan, N., Kalkan Yıldırım, H. (2011). Sirke Teknolojisi. Sidaş Medya Ltd. Şti. Aktan, N., Yücel, U., Kalkan, H. (1998). Turşu Teknolojisi. Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Yayınları. Aktan, N., Kalkan, H. (1998). Sofralık Zeytin Teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||
2) Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||
3) Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||
4) Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||
5) Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||
6) Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||
7) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||
8) Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||
9) Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||
10) Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||
11) Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||
12) Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||
13) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||
14) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır. | 3 |
2) | Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir. | 3 |
3) | Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir. | 3 |
4) | Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir. | 3 |
5) | Gıda sektöründe hijyen, sanitasyon koşullarını sağlayabilir. | 2 |
6) | Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur. | 3 |
7) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 |
8) | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır. | 3 |
9) | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır. | 3 |
10) | Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır. | 3 |
11) | Alanı ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar. | 3 |
12) | Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir. | 2 |
13) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 3 |
14) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 0 | 2 | 28 | |||
Sunum / Seminer | 1 | 0 | 10 | 10 | |||
Ödevler | 1 | 0 | 5 | 5 | |||
Ara Sınavlar | 1 | 0 | 10 | 10 | |||
Final | 1 | 0 | 14 | 14 | |||
Toplam İş Yükü | 67 |