| Ders Kodu: | GMS004 | ||||
| Ders İsmi: | Gıda ve Sürdürülebilirlik | ||||
| Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
| Ders Kredileri: |
|
||||
| Öğretim Dili: | Turkish | ||||
| Ders Koşulu: | |||||
| Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
| Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
| Dersin Seviyesi: |
|
||||
| Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
| Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. ÇAĞLA ÖZER | ||||
| Dersi Veren(ler): | Ece Sürek | ||||
| Dersin Yardımcıları: |
| Dersin Amacı: | Sürdürülebilirlik kavramını öğrenme, gıda israfını engelleyecek uygulamalar ve sürdürülebilir gıdalar hakkında bilgi sahibi olma. |
| Dersin İçeriği: | Sürdürülebilir gıdalar |
|
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Sürdürülebilirlik hakkında bilgi sahibi olma. 2) Gıda israfını önleyecek uygulamaların farkında olma. 3) Sürdürülebilir gıdalar hakkında bilgi sahibi olma. |
| Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
| 1) | Yiyecek tarihi ve coğrafyası, tarihin sınıflandırılması, gastronomi ve yemek tarihine giriş | |
| 2) | İnsanlığın varoluşu, tarih öncesi devirler, Karanlık Çağ, Kabataş, Yontma Taş, Cilalı Taş Devri | |
| 3) | Tarım Devrimi, bitkilerin evcilleştirilmesi | |
| 4) | Mezopotamya, buğdayın tarihi, tarımın ortaya çıkışı ve yayılışı | |
| 5) | Sümer yemek kültürü | |
| 6) | Antik Mısır yemek kültürü | |
| 7) | Antik Yunan yemek kültürü | |
| 8) | ARA SINAV | |
| 9) | Kızılderililer, Afrikalılar | |
| 10) | İpek ve Baharat yolu | |
| 11) | Antik Hindistan, Antik Çin | |
| 12) | Orta Çağ | |
| 13) | Osmanlı İmparatorluğu Saray Mutfağı | |
| 14) | 14.15.16.17. ve 18. Yüzyıl Osmanlı Saray Mutfağı |
| Ders Notları / Kitaplar: | Ders notları |
| Diğer Kaynaklar: | True Food: Seasonal, Sustainable, Simple, Pure- Dr. Andrew Weils |
| Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|---|---|---|---|
| Program Kazanımları |
| Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
| Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |
| Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
| Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
| Final | 1 | % 60 |
| Toplam | % 100 | |
| YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
| YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
| Toplam | % 100 | |
| Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 40 | 40 | ||||
| Final | 1 | 60 | 60 | ||||
| Toplam İş Yükü | 100 | ||||||