GMS004 Gıda ve Sürdürülebilirlikİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GMS004
Ders İsmi: Gıda ve Sürdürülebilirlik
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Array TYYÇ:Array. Düzey QF-EHEA:Array EQF-LLL:Array. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ÇAĞLA ÖZER
Dersi Veren(ler): Ece Sürek
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Sürdürülebilirlik kavramını öğrenme, gıda israfını engelleyecek uygulamalar ve sürdürülebilir gıdalar hakkında bilgi sahibi olma.
Dersin İçeriği: Sürdürülebilir gıdalar

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Sürdürülebilirlik hakkında bilgi sahibi olma.
2) Gıda israfını önleyecek uygulamaların farkında olma.
3) Sürdürülebilir gıdalar hakkında bilgi sahibi olma.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Yiyecek tarihi ve coğrafyası, tarihin sınıflandırılması, gastronomi ve yemek tarihine giriş
2) İnsanlığın varoluşu, tarih öncesi devirler, Karanlık Çağ, Kabataş, Yontma Taş, Cilalı Taş Devri
3) Tarım Devrimi, bitkilerin evcilleştirilmesi
4) Mezopotamya, buğdayın tarihi, tarımın ortaya çıkışı ve yayılışı
5) Sümer yemek kültürü
6) Antik Mısır yemek kültürü
7) Antik Yunan yemek kültürü
8) ARA SINAV
9) Kızılderililer, Afrikalılar
10) İpek ve Baharat yolu
11) Antik Hindistan, Antik Çin
12) Orta Çağ
13) Osmanlı İmparatorluğu Saray Mutfağı
14) 14.15.16.17. ve 18. Yüzyıl Osmanlı Saray Mutfağı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ders notları
Diğer Kaynaklar: True Food: Seasonal, Sustainable, Simple, Pure- Dr. Andrew Weils

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ara Sınavlar 1 40 40
Final 1 60 60
Toplam İş Yükü 100