Ders Kodu: | GMS004 | ||||
Ders İsmi: | Gıda ve Sürdürülebilirlik | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. ÇAĞLA ÖZER | ||||
Dersi Veren(ler): | Ece Sürek | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Sürdürülebilirlik kavramını öğrenme, gıda israfını engelleyecek uygulamalar ve sürdürülebilir gıdalar hakkında bilgi sahibi olma. |
Dersin İçeriği: | Sürdürülebilir gıdalar |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Sürdürülebilirlik hakkında bilgi sahibi olma. 2) Gıda israfını önleyecek uygulamaların farkında olma. 3) Sürdürülebilir gıdalar hakkında bilgi sahibi olma. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Yiyecek tarihi ve coğrafyası, tarihin sınıflandırılması, gastronomi ve yemek tarihine giriş | |
2) | İnsanlığın varoluşu, tarih öncesi devirler, Karanlık Çağ, Kabataş, Yontma Taş, Cilalı Taş Devri | |
3) | Tarım Devrimi, bitkilerin evcilleştirilmesi | |
4) | Mezopotamya, buğdayın tarihi, tarımın ortaya çıkışı ve yayılışı | |
5) | Sümer yemek kültürü | |
6) | Antik Mısır yemek kültürü | |
7) | Antik Yunan yemek kültürü | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Kızılderililer, Afrikalılar | |
10) | İpek ve Baharat yolu | |
11) | Antik Hindistan, Antik Çin | |
12) | Orta Çağ | |
13) | Osmanlı İmparatorluğu Saray Mutfağı | |
14) | 14.15.16.17. ve 18. Yüzyıl Osmanlı Saray Mutfağı |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders notları |
Diğer Kaynaklar: | True Food: Seasonal, Sustainable, Simple, Pure- Dr. Andrew Weils |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
---|---|---|---|
Program Kazanımları |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 | 40 | ||||
Final | 1 | 60 | 60 | ||||
Toplam İş Yükü | 100 |