ECZ416 Eczacılık İşletmeciliğiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar EczacılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Eczacılık

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ECZ416
Ders İsmi: Eczacılık İşletmeciliği
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
2
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. MİRAY ARSLAN
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. Miray ARSLAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Eczacılıkla ilgili projeleri yürütebilmek ve yönetebilmek için işletme yönetimi kavramlarının temellerini anlamak. Finans, satın alma, pazarlama, stok, insan, risk, kriz ve kalite yönetimi ilkelerini tanımak. Düzenleyici işlerin, eczacılık yasalarının ve eczacılık mesleğinin etiğinin tartışılması.
Dersin İçeriği: Yönetim ve işletmeye ilişkin genel kavram ve işlevler, eczane yönetimine giriş, eczane uygulamasında liderlik, eczane operasyonunun yönetimi: insan kaynakları, finans, stok, satın alma, pazarlama, kalite kontrol, kriz ve risk yönetimi. Ayrıca Türk ilaç hukukunun genel konsepti ve eczacılık etiği.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Eczane operasyonlarını kolaylaştırmak için işletme ve yönetim fonksiyonlarını uygular
2) Yıllık stok tahmini yapar, bütçe ve gelir tablolarını oluşturur
3) Eczane veya farmasötik üretim tesislerinde stok maliyetini etkileyen farklı faktörleri analiz eder.
4) Finans, satış ve pazar yönetimi becerilerini geliştirir
5) Yaratıcılık, eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini gösterir
6) Bir takımda etkin bir şekilde çalışır.
7) Eczacılar için geçerli olan yasaları, düzenlemeleri ve etik sorumlulukları anlar ve uygular

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Yönetim ve İşletmenin Genel Kavramı ve İşlevleri, Eczane Yönetimine Giriş
2) Eczacılıkta Liderlik
3) Eczane Operasyonlarını Yönetme: İnsan Kaynakları Yönetimi
4) Eczane Operasyonlarını Yönetme: Finans Yönetimi
5) Eczane Operasyonlarını Yönetme: Stok Yönetimi
6) Eczane Operasyonlarını Yönetme: Satın Alma ve Pazarlama
7) Eczane Operasyonlarını Yönetme: Kalite Yönetimi
8) Güz Yarıyılı Ara Sınav Dönemi
9) Eczacılıkta Risk ve Kriz Yönetimi
10) Eczacılıkta Girişimcilik ve Yenilikçilik
11) Türkiye'de Serbest Eczacılara Yönelik Eczacılık Uygulamalarına İlişkin Yasal ve Düzenleyici Çerçeve
12) Türkiye'de Hastane ve Klinik Eczacılara Yönelik Eczacılık Uygulamalarına İlişkin Yasal ve Düzenleyici Çerçeve
13) Türk Eczacılık Mevzuatı: Üretim, Pazarlama ve Dağıtım
14) Eczacılık Etiği ve Deontoloji
15) Güz Yarıyılı Yarıyıl Sonu Sınav Dönemi
16) Güz Yarıyılı Yarıyıl Sonu Sınav Dönemi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Özçelikay, G., Şencan M. (2015), Eczacılık İşletmeciliği, Akademisyen Tıp Kitapevi, Ankara.
Zgarrick D. P., Moczygemba L. R., Alston G. L., and Desselle, S. P. (2020). Pharmacy Management Essentials for all practice settings. Fifth edition. MC Graw Hill.
Silva T. (2013). Essential Management Skills for Pharmacy and Business Managers.
Taylor&Francis Andrew M. Peterson and William N. Kelly (2015). Leadership and Management in Pharmacy Practice, Second Edition.CRC Press.
Diğer Kaynaklar: Özçelikay, G., Şencan M. (2015), Eczacılık İşletmeciliği, Akademisyen Tıp Kitapevi, Ankara.

Zgarrick D. P., Moczygemba L. R., Alston G. L., and Desselle, S. P. (2020). Pharmacy Management Essentials for all practice settings. Fifth edition. MC Graw Hill.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir.
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır.
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır.
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar.
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır.
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular.
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır.
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir.
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular.
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular.
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir.
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır.
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır.
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar.
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır.
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular.
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır.
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir.
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular.
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular.
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 70
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 30
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 70
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 26
Uygulama 13 16
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 14
Ara Sınavlar 3 22
Final 4 37
Toplam İş Yükü 115