ECZ208 Farmasötik Mikrobiyolojiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar EczacılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Eczacılık

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ECZ208
Ders İsmi: Farmasötik Mikrobiyoloji
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. BETÜL GİRAY
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üye. Betül GİRAY
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Mikrobiyoloji dersinin amacı, tıbbi ve endüstriyel alanda önemli olan mikroorganizmalar hakkında bilgi vermektir, farmasötik alanında mikrobiyolojinin önem bilincinin öğrencilere kazandırılmasıdır.

Dersin İçeriği: Bu ders; Mikrobiyoloji tarihi, mikrobiyolojinin önemi, Mikroorganizmaların sınıflandırılması, Mikroorganizmaların morfolojisi, Mikroorganizma üremesi, mikrobiyal genetik, mikrobiyal metabolizma, Sterilizasyon ve dezenfeksiyon, Bakteriyal enfeksiyon etkenleri, Viral ve paraziter enfeksiyon etkenleri, mikrobiyal tanı, fungal enfeksiyon etkenleri, Normal flora (Mikrobiyota), Antimikrobiyal kemoterapi, İmmün sistem, Aşılar ve bağışık serumlar, aşırı duyarlılık, ilaç endüstrisinde mikrobiyoloji, farmasötik üretimde olası mikrobiyal Kontaminasyonların belirlenmesi, GMP, GLP uygulamaları ve Risk değerlendirme konularını içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Tıbbi ve farmasötik açıdan ilişkili mikroorganizmaları (virüsler, bakteriler, funguslar ve parazitler) ve onların özelliklerini; yapısı, taksonomisi, büyümesi, genetiğini açıklayabilecek, genetik materyalin ve antibiyotik direnç mekanizmalarının aktarımını betimleyebilecektir.
2) Farmasötik ürünlerin mikrobiyolojik kalite konrollerini gerçekleştirebilecek çeşitli yöntemler hakkında bilgi sahibi olacak ve çeşitli ilaçların üretimi ile ilişkili olan ham materyallerin yapısı, içeriği, üretimi ve mikrobiyolojik açıdan incelenmesini gerçekleştirebilecektir.
3) İlaç seçimi, ilaç etkileşimleri, ilaç yan etkilerini, yanlış kullanımlarını, antibiyotik direnç gelişimini ve çevredeki antibiyotiklerini kapsayan antimikrobiyal kemoterapiyi hücresel ve moleküler seviyede açıklayabilecek.
4) Sterilizasyon ve dezenfeksiyon teknikleri hakkında geniş bilgiye sahip olacak.
5) Temel endüstriyel alanlarda mikroorganizmaların kullanımı öğrenecek
6) GMP, GLP, risk değerlendirmesi uygulamaları ve steril olmayan ilaçların kontaminasyonunu önleme konularında bilgi sahibi olacaktır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Mikrobiyolojinin Tarihi, Mikrobiyolojinin Önemi
2) Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Mikroorganizmaların Morfolojisi ve Fizyolojisi
3) Mikroorganizmaların Üremesi ve Genetiği
4) Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
5) Mikrobiyota
6) Tıbbi Öneme Sahip Bakteriler
7) Tıbbi Öneme Sahip Funguslar
8) Ara sınav Ders notları
9) Tıbbi Öneme Sahip Virüsler
10) Tıbbi Öneme Sahip Parazitler
11) Antimikrobiyal Kemoterapi
12) İmmün Sistem, Aşırı Duyarlılık ve Aşılar
13) İlaç Endüstrisinde Mikrobiyoloji
14) Farmasötik üretimde olası mikrobiyal Kontaminasyonların belirlenmesi, GMP, GLP uygulamaları ve Risk değerlendirme
15) Final Sınavı Ders notları

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Pharmaceutical Microbiology,
Tim Sandle
Medical Microbiology
Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal
Diğer Kaynaklar: Pharmaceutical Microbiology,
Tim Sandle
Medical Microbiology
Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir. 2 2 2 3
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır. 1 2 3
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır. 3 3 1 3 3 1
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar.
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır.
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular.
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır. 3
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir. 3
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular.
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular.
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. 3 3 3 3 3 3

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir. 2
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır. 2
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır. 3
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar.
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır.
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular.
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır. 1
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir. 1
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular.
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular.
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. 3

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 30 % 30
Final 70 % 70
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 30
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 70
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 28
Laboratuvar 14 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 65
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 125