ECZ192 Bilimsel Veri Kaynaklarına Ulaşımİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar EczacılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Eczacılık

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ECZ192
Ders İsmi: Bilimsel Veri Kaynaklarına Ulaşım
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
2
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. SELİN AKTAR KİREMİTCİ
Dersi Veren(ler): DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN AKTAR
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Her öğrenci için bu dersin amacı; öğrencilere eczacılık eğitimleri süresince kanıta dayalı araştırma yapma, sorunu/eksikliği tespit etme ve çözüm yolları arama, laboratuvarlarda teorik/hesaplamalı/ıslak deneyler yapma, verileri doğru değerlendirme ve tartışma, çözüme ve sonuca varma, sonuçları sunma becerilerini kazandırmaktır.
Dersin İçeriği: Bu ders kapsamında, öğrenciler eczacılık alanında yaptıkları proje konusunda deneysel/teorik bilgi ve tecrübe sahibi olacaklardır. Ders sürecinde öğrenciler literatür tarama, problem çözme becerileri, metot öğrenme ve/veya geliştirme, veri elde etme, yorumlama ve sonuçları yazılı ve sözlü sunum olarak paydaşlarıyla paylaşma becerisi kazanacaklardır. Bu bağlamda, bu ders eczacılık alanındaki ilgili sorun veya boşluğun literatürde tespit edilmesi, tespit edilen sorun veya boşluğa çözüm aranması, çözüme ulaşım metot/yollarının tespit edilmesi, deneysel ve/veya teorik veri elde edinilmesi, veri analizi ve bu verilerin literatürle karşılaştırılarak yorumlanması, sonuca varılması ve sonuçların tartışılarak ulusal ve/veya uluslararası proje formatında sunulması konularını kapsamaktadır. Bu dersi alan öğrencilerin kendilerinden beklenen araştırma sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Bilmenin yollarını tanımlayabilir, bilimsel yöntemi açıklayabilir.
2) Araştırma türlerini genel anlamda tanıyabilir, araştırma sürecinin aşamalarını sıralayabilir, araştırma sürecinde uyulması gereken etik kuralları bilir.
3) Literatür araştırması yapar.
4) Eczacılık ile ilgili sorun veya eksikliği tespit eder, sorun ve eksikliğe dair çözümleri tartışır, çözüme ulaşmak için metotları tespit eder ve geliştirir.
5) Bilimsel araştırma projesi yazar ve bir projeye dahil olur.
6) Deneysel ve/veya teorik veri elde eder, verileri analiz eder ve tartışır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Literatür tarama, konuları tartışma Bir konu üzerinde araştırma yapar, sonuçları tartışır
2) Araştırma konusunu oluşturma, geliştirme Araştırma konusu üzerine çalışmalar yapar
3) Toplanan verilerin düzenlenmesi Verileri belirli bir formatta düzenler
4) Problem Çözme Teknikleri Problem çözme kavramını açıklar. Problem çözme basamaklarını ve sürecini sıralar, tartışır. Sağlık Alanında Problem Çözmenin önemini, Bird üçgeni ve Reason’ın İsviçre Peyniri Modeli’ni açıklar ve tartışır
5) Problem Çözme Teknikleri Problem çözmede kullanılabilecek yazılım algoritmalarını açıklar, %37 kuralını tartışır. Problemlere yaklaşım açısından farklı kişilik tiplerini ve kendisini tanımlar. Bilişsel önyargıları ve nasıl azaltılabileceklerini tartışır
6) Problem Çözme Teknikleri Yaratıcı problem çözme kavramını örneklerle açıklar ve beyin fırtınası tekniğini kullanarak problem çözer. Altı şapka, CORT ve TRIZ düşünme araçlarını tartışır
7) ARA SINAV
8) Problem Çözme Teknikleri İşbirlikçi ve kanıta dayalı problem çözme becerilerini tartışır. Örnek H0 ve H1 hipotezleri kurar. P değerini açıklar. Kanıta dayalı yazma pratiklerini sıralar ve tartışır. Bulgularını bilimsel dil kullanarak yazma prensiplerini tartışır.
9) Araştırma- Bölüm Tanıtılması Temel eczacılık bölümleri, eczacılık meslek bilimleri ve eczacılık teknolojisi bölümlerini açıklar, seçim yapar.
10) Araştırma- Bölüm Tanıtılması Temel eczacılık bölümleri, eczacılık meslek bilimleri ve eczacılık teknolojisi bölümlerini açıklar, seçim yapar.
11) Araştırma- Bölüm Tanıtılması Temel eczacılık bölümleri, eczacılık meslek bilimleri ve eczacılık teknolojisi bölümlerini açıklar, seçim yapar.
12) Araştırma- Bölüm Tanıtılması Temel eczacılık bölümleri, eczacılık meslek bilimleri ve eczacılık teknolojisi bölümlerini açıklar, seçim yapar.
13) Araştırma- Bölüm Tanıtılması Temel eczacılık bölümleri, eczacılık meslek bilimleri ve eczacılık teknolojisi bölümlerini açıklar, seçim yapar.
14) Araştırma- Bölüm Tanıtılması Temel eczacılık bölümleri, eczacılık meslek bilimleri ve eczacılık teknolojisi bölümlerini açıklar, seçim yapar.
15) Final Sınavları

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: İLGİLİ KAYNAKLAR DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ VE DERSİ ALAN ÖĞRENCİ TARAFINDAN BELİRLENİR

Relevant resources are determined by the lecturer giving the course and the student taking the course
Diğer Kaynaklar: İLGİLİ KAYNAKLAR DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ VE DERSİ ALAN ÖĞRENCİ TARAFINDAN BELİRLENİR

Relevant resources are determined by the lecturer giving the course and the student taking the course

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir. 1 3 1 3 1 3
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır. 3 3 3 3 3 3
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır. 1 1
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar. 1 1 1 1 3 3
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır. 1 1
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular. 1 1 1 3
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır. 1 1 1 3
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir. 1 1 1 3
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular. 1 1 1 3
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular. 3 3 3 3 3 3
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. 3 3 3 3 3 3

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir. 2
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır. 3
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır.
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar. 2
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır. 1
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular. 1
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır. 1
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir. 1
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular. 1
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular. 3
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. 3

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 70
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 30
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 70
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 26
Sunum / Seminer 2 4
Ödevler 5 22
Toplam İş Yükü 52