Eczacılık
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ECZ104
Ders İsmi: Biyokimya
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. ELİF YAVUZ DOKGÖZ
Dersi Veren(ler): Elif Yavuz Dokgöz
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere insan biyokimyası konularını, genel sağlık konularında kanıta dayalı öneriler sunma imkanı veren bir seviyede öğretmektir.
Dersin İçeriği: İnsan organizmasının biyokimyasal seviyede kompozisyonu ve işleyişi kapsanacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Ara metabolizma ile mikrobesinler ve makrobesinler arasındaki ilişkiyi tartışması
2) Makrobesinleri ve mikrobesinleri açıklamaları
3) Kanıta dayalı beslenme ile ilgili veritabanlarını kullanmaları
4) Genel sağlık konularında kanıta dayalı öneriler sunmak için insan biyokimyası ile ilgili temel bilgileri kullanmaları beklenmektedir.
5) Canlılardaki biyomoleküllerin yapı ve fonksiyonları öğrenir. Metabolik yollar ve kontrolü ile ilgili bilgi edinir. Metabolik yolların birbirleriyle ilişkisini öğrenir. Metabolik yolların entegrasyonu ve düzenlenmesini öğrenir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Biyokimyaya Giriş, Tıbbi Beslenmenin Temelleri Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
2) Makrobesinler, Metabolizmaya Genel Bakış Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
3) Mikrobesinler (Vitaminler ve Mineraller), Gıda takviyelerinin kanıta dayalı kullanılmasının temelleri Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
4) Proteinlerin Yapı ve İşlevlerine Giriş, Amino asitler Proteinlerin Yapısı Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
5) Enzimler Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition https://www.brenda-enzymes.org/
6) Biyoenerjetikler, Karbonhidratlar, Glikoliz Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
7) TCA Döngüsü, Oksidatif Fosforilasyon Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
8) VİZE
9) Glukoneogenez Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
10) Glikojen Metabolizması Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
11) Monosakkarid ve Disakkarid Metabolizması Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
12) Pentoz Fosfat Yolağı, Sitokrom p450 Sistemi Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
13) Glikozaminoglikanlar, Proteoglikanlar ve Glikoproteinler Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
14) Yağ Metabolizması, Azot Metabolizması Lippincott Illustrated Reviews: Biochemistry (Lippincott Illustrated Reviews Series) 7th Edition
15) FİNAL SINAVI

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. LİPPİNCOTT ILLUSTRATED REVİEWS: BİOCHEMİSTRY ( 7TH EDİTİON ) 2017
HUMAN PHYSIOLOGY, BİOCHEMISTRY AND BASIC MEDICINE, 1ST EDİTİON,
AUTHORS: LAURENCE COLE, PETER KRAMER
Diğer Kaynaklar: 1. LİPPİNCOTT ILLUSTRATED REVİEWS: BİOCHEMİSTRY ( 7TH EDİTİON ) 2017
HUMAN PHYSIOLOGY, BİOCHEMISTRY AND BASIC MEDICINE, 1ST EDİTİON,
AUTHORS: LAURENCE COLE, PETER KRAMER

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir. 1 1 1 1 1
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır. 1 1 1 1 1
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır. 3 3 3 3 3
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar.
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır.
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular.
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır.
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir.
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular.
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular. 3 3 3 3 3
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. 3 3 3 3 3

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir. 1
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır. 1
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır. 3
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar.
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır.
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular.
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır.
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir.
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular.
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular. 3
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. 3

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 70
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 30
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 70
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 32
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 64