Dersin Amacı: |
Toplu beslenme hizmetinden yararlanan tüm gruplara yeterli ve dengeli, yüksek hijyenik kalitede, yüksek besin değeri özelliklerine sahip, tüketilebilir bir toplu beslenme hizmetinin en ekonomik şekilde verilmesini sağlamak. |
Dersin İçeriği: |
Toplu Beslenmenin tanımı, önemi, TBS sistemleri, yeni üretim sistemleri., Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon, Toplu Beslenme Sistemlerinde Stratejik Yönetim ve Kalite İyileştirme Stratejileri , TBS'de İnsan Kaynakları Yönetimi, TBS'de Fiziki Koşullar, Mutfak ve Yemekhane Donanımı, Toplu Beslenme Sistemlerinde Kullanılan Araç-Gereçler ,Menü Yönetim ve Denetimi, Standart Yemek Tarifeleri, TBS'de Oluşan Artıklar nedenleri ve Önleme Yolları. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Ders izlencesi sunumu ve genel giriş |
|
2) |
Toplu beslenme sistemleri (TBS)yapılan kurumların tanımı, özellikleri, beslenme servisi örgütü |
|
3) |
TBS’de yönetim, personel seçimi, eğitimi ve kontrolü |
|
4) |
Ödev: hizmet içi eğitim planlama |
|
5) |
TBS’de oluşan atık ve kayıplar |
|
6) |
Toplu beslenme servisi yapılan kurumlarda mutfak ve yemekhane planlaması |
|
7) |
Aktivite: matbah |
|
8) |
Ara Sınav |
|
9) |
Menü planlama ve standart tarifler - I |
|
10) |
Menü planlama ve standart tarifler - II |
|
11) |
Ödev: menü planlama |
|
12) |
Ödev: menü planlama |
|
13) |
Satın alma ve depolama |
|
14) |
TBS’de sürdürülebilirlik |
|
15) |
Final Sınavı |
|
Ders Notları / Kitaplar: |
1. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifleri, Hatipoğlu Yayıncılık, Aralık 2016.
2. Beyhan Y, Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu, 2018, Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara
3. Doğan M, Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi, 2018, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
4. Kutluay Merdol T, Toplu Beslenme Servisi Sağlıklı Yönetim Rehberi, 2017, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara.
5. Toplu Beslenme Sistemleri (Toplu Tüketim Yerleri) İçin Ulusal Menü Planlama ve Uygulama Rehberi, T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Ankara ve 2020. |
Diğer Kaynaklar: |
1. Kutluay Merdol T. Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifleri, Hatipoğlu Yayıncılık, Aralık 2016.
2. Beyhan Y, Toplu Beslenme Sistemlerinin Yönetim ve Organizasyonu, 2018, Nobel Tıp Kitabevleri, Ankara
3. Doğan M, Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi, 2018, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
4. Kutluay Merdol T, Toplu Beslenme Servisi Sağlıklı Yönetim Rehberi, 2017, Hatiboğlu Yayıncılık, Ankara.
5. Toplu Beslenme Sistemleri (Toplu Tüketim Yerleri) İçin Ulusal Menü Planlama ve Uygulama Rehberi, T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Ankara ve 2020. |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirebilir. |
3 |
2) |
Bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilir. |
1 |
3) |
Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilir. |
|
4) |
Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir. |
|
5) |
Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. |
|
6) |
Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder. |
|
7) |
Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, Beslenme ve Diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat eder, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanır. |
3 |
8) |
Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller. |
2 |
9) |
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir. |
|
10) |
Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir. |
2 |
11) |
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır. |
2 |
12) |
Mesleki gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları, hastaları ve toplum ile iletişim kurmak için İngilizceyi yeterli düzeyde kullanır. |
|
13) |
Alanında bilgiye ulaşmak, yaygınlaştırmak için güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır. |
|
14) |
Tüm alan çalışmaları ve bilimsel çalışmalarda kendi meslektaşları ve farklı meslek elemanları ile takım halinde çalışır. |
|
15) |
Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. |
1 |