Beslenme ve Diyetetik | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | BES025 | ||||
Ders İsmi: | Fitoterapi | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. FUNDA ELMACIOĞLU | ||||
Dersi Veren(ler): | |||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bitkilerle Tedavi, Homeopati ve Aromaterapi, Kalp-damar fitoterapötikleri, Solunum yolları fitoterapötikleri, Sinir sistemi fitoterapötikleri, Sindirim sistemi fitoterapötikleri, Sindirim sistemi fitoterapötikleri, Üriner sistem fitoterapötikleri, bitkisel zayıflama ürünleri, Karaciğer koruyucu ve safra söktürücü fitoterapötikler, Geriatride kullanılan fitoterapötikler, anti-aging ajanları, Dermatolojide kullanılan fitoterapötikler, Jinekoloji ve romatolojide kullanılan fitoterapötikler, Antidiyabetik etkili fitoterapötikler, Onkolojik fitoterapötikler |
Dersin İçeriği: | Bitkisel ilaçların insan sağlığı üzerindeki düzenleyici ve iyileştirici rolünü belirtmek. Fitoterapinin ana konularını, bitkilerin kullanılış şekilleri, insan sağlığı üzerindeki yararları ve riskleri oluşturur. Uygulamaların koruyucu tıptaki olumlu ve toksik etkileri belirtilir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Bitkisel çay formülleri hazırlar. 2) Piyasada var olan preparat örnekleri hakkında bilgi sahibi olur. 3) Bitki çayları hazırlanırken ve kullanılırken dikkat edilmesi gereken hususları(doz, toksisite,etkileşim,yan etkiler) bilir. 4) Belirli semptomlarda kullanılan bitkisel drogları (karminatif, sedatif,karaciğer koruyucu gibi) öğrenir. 5) Bitkisel ilaç hazırlama yöntemlerini bilir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Bitkilerle Tedavi | |
2) | Homeopati ve Aromaterapi | |
3) | Kalp-damar fitoterapötikleri | |
4) | Solunum yolları fitoterapötikleri | |
5) | Sinir sistemi fitoterapötikleri | |
6) | Sindirim sistemi fitoterapötikleri | |
7) | Üriner sistem fitoterapötikleri, bitkisel zayıflama ürünleri | |
8) | ARA SINAV | |
9) | Karaciğer koruyucu ve safra söktürücü fitoterapötikler | |
10) | Geriatride kullanılan fitoterapötikler, anti-aging ajanları | |
11) | Dermatolojide kullanılan fitoterapötikler | |
12) | Jinekoloji ve romatolojide kullanılan fitoterapötikler | |
13) | Antidiyabetik etkili fitoterapötikler | |
14) | FİNAL |
Ders Notları / Kitaplar: | . BİTKİSEL TEDAVİ ,E. GÜRKAN,D.ÖNDERSEV,M.ULUSOYLU, Z.GÖZTAŞ, N.DİNÇŞAHİN,MARMARA ÜNİV.YAYIN NO.699,İSTANBUL,2003. 2. FİTOTERAPİ YARDIMCI DERS KİTABI, B.ÇUBUKÇU, G.SARIYAR, A.H.MERİÇLİ, N.SÜTLÜPINAR, A.MAT, F.MERİÇLİ, İ.Ü.YAYINLARI NO.4311,İSTANBUL,2002. 3. HERBAL DRUGS AND PHYTOPHARMACEUTİCALS,MAX WİCHTL(ED.), THİRD EDİTİON, CRS PRESS, BOCA RATON, LONDON, NEW YORK, WASHİNGTON, D.C.,GERMANY,2004. 4. PHARMACODYNAMİC BASİS OF HERBAL MEDİCİNE,MANUCHAİR EBADİ,SECOND EDİTİON,CRC PRESS,TAYLOR AND FRANCİS GROUP,USA,2007. 5. WORLD HEALTH ORGANİZATİON, WHO MONOGRAHS ON SELECTED MEDİCİNAL PLANTS, VOLUME 1-2,GENEVA,1999. |
Diğer Kaynaklar: | . BİTKİSEL TEDAVİ ,E. GÜRKAN,D.ÖNDERSEV,M.ULUSOYLU, Z.GÖZTAŞ, N.DİNÇŞAHİN,MARMARA ÜNİV.YAYIN NO.699,İSTANBUL,2003. 2. FİTOTERAPİ YARDIMCI DERS KİTABI, B.ÇUBUKÇU, G.SARIYAR, A.H.MERİÇLİ, N.SÜTLÜPINAR, A.MAT, F.MERİÇLİ, İ.Ü.YAYINLARI NO.4311,İSTANBUL,2002. 3. HERBAL DRUGS AND PHYTOPHARMACEUTİCALS,MAX WİCHTL(ED.), THİRD EDİTİON, CRS PRESS, BOCA RATON, LONDON, NEW YORK, WASHİNGTON, D.C.,GERMANY,2004. 4. PHARMACODYNAMİC BASİS OF HERBAL MEDİCİNE,MANUCHAİR EBADİ,SECOND EDİTİON,CRC PRESS,TAYLOR AND FRANCİS GROUP,USA,2007. 5. WORLD HEALTH ORGANİZATİON, WHO MONOGRAHS ON SELECTED MEDİCİNAL PLANTS, VOLUME 1-2,GENEVA,1999. |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirebilir. | 1 | ||||||||||||||
2) Bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilir. | 1 | ||||||||||||||
3) Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilir. | |||||||||||||||
4) Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir. | 1 | ||||||||||||||
5) Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. | |||||||||||||||
6) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder. | |||||||||||||||
7) Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, Beslenme ve Diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat eder, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanır. | |||||||||||||||
8) Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller. | 2 | ||||||||||||||
9) Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir. | 1 | 2 | |||||||||||||
10) Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir. | 3 | 3 | |||||||||||||
11) Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır. | |||||||||||||||
12) Mesleki gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları, hastaları ve toplum ile iletişim kurmak için İngilizceyi yeterli düzeyde kullanır. | |||||||||||||||
13) Alanında bilgiye ulaşmak, yaygınlaştırmak için güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır. | 1 | ||||||||||||||
14) Tüm alan çalışmaları ve bilimsel çalışmalarda kendi meslektaşları ve farklı meslek elemanları ile takım halinde çalışır. | 1 | ||||||||||||||
15) Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. | 2 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirebilir. | 1 |
2) | Bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilir. | |
3) | Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilir. | |
4) | Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir. | |
5) | Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. | |
6) | Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder. | |
7) | Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, Beslenme ve Diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat eder, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanır. | |
8) | Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller. | |
9) | Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir. | 1 |
10) | Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir. | 1 |
11) | Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır. | 1 |
12) | Mesleki gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları, hastaları ve toplum ile iletişim kurmak için İngilizceyi yeterli düzeyde kullanır. | |
13) | Alanında bilgiye ulaşmak, yaygınlaştırmak için güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır. | |
14) | Tüm alan çalışmaları ve bilimsel çalışmalarda kendi meslektaşları ve farklı meslek elemanları ile takım halinde çalışır. | |
15) | Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 12 | 24 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 2 | 40 |
Ödevler | 2 | 10 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 |
Final | 1 | 20 |
Toplam İş Yükü | 114 |