Beslenme ve Diyetetik
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES018
Ders İsmi: Yaşlılıkta Beslenme
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. ELİF GÜNER
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üy. ELİF GÜNER
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak fizyolojik ve psikolojik değişikliklerle beraber beslenme yönünden de değişiklikler ortaya çıkar. Özel gereksinimleri olan yaşlıların beslenmelerinin en iyi şekilde yönetilebilmesi için öğrencilerin yaşlı beslenmesi konusunda eğitilmesi.
Dersin İçeriği: Yaşlı bireylerde makro ve mikro besin öğelerinin metabolizmaları ve gereksinim düzeyleri, yaşlı bireylerin beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlı bireylerde beslenme desteği sağlanması, yaşlılıkta ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik değişiklikler ve bunların beslenme ile ilişkisi, yaşlı bireylerde bilişsel fonksiyonların desteklenmesi, yaşlanma ve beslenmenin endokrin yönleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) 1. Yaşlı bir bireyin beslenme durumunu öğrenir.
2) Yaşlıların farklılaşan enerji, makro ve mikro besin öğesi gereksinimlerini genel popülasyon ile karşılaştırır.
3) Yaşlı bir bireyin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayabilecek beslenme planını hazırlar.
4) Yaşlı bireyin yeterli ve dengeli beslenmesinin önündeki engelleri tanımlayıp beslenme planlarında değişiklik yapar.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin işlenişi hakkında ve syllabus konusunda bilgilendirme
2) Yaşlanma teorileri - I
3) Yaşlanma Teorileri - II
4) Yaşlanma ile oluşan fizyolojik değişiklikler - I (GİS, Boşlatım, Solunum, Sinir Sist., İmmün Sist.)
5) Yaşlanma ile oluşan fizyolojik değişiklikler - II ( KV sist., Endokrin Sist., İskelet - Kas Sist.)
6) Yaşlılarda Beslenme Durumunun Saptanmasında Kullanılan Tanı testleri
7) Yaşlılarda Beslenme Durumunun Saptanması - I
8) ara sınav
9) Yaşlılarda Beslenme - I (Makro besin öğeleri ve gereksinimler)
10) Yaşlılarda Beslenme - II (Mikro Besin Öğeleri ve gereksinimler)
11) Yaşlılıkta sık görülen hastalıklar ve genel beslenme ilkeleri
12) Yaşlılık - Alzheimer - Diyabet ve beslenme
13) Yaşlılar için genel besin hazırlama ve pişirme ilkeleri
14) final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. CHERNOFF R. (2006). GERİATRİC NUTRİTİON: THE HEALTH PROFESSİONAL’S HANDBOOK (THİRD EDİTİON). JONES AND BARTLETT PUBLİSHERS, MA, USA
2. MORLEY JE, THOMAS DR. (2007). GERİATRİC NUTRİTİON: NUTRİTİON AND DİSEASE PREVENTİON. CRC PRESS, USA (ISBN:9780849338151)
3. Ş. ESİN GÖKSU ŞEKER, (2016). YAŞLILIK, HASTALIKLARI VE BESLENME. HATİBOĞLU YAYINEVİ
4. BESLENME VE DİYET DERGİSİ
5. THE AMERİCAN JOURNAL OF CLİNİCAL NUTRİTİON? (HTTP://WWW.AJCN.ORG/) DERGİSİ
Diğer Kaynaklar: 1. CHERNOFF R. (2006). GERİATRİC NUTRİTİON: THE HEALTH PROFESSİONAL’S HANDBOOK (THİRD EDİTİON). JONES AND BARTLETT PUBLİSHERS, MA, USA
2. MORLEY JE, THOMAS DR. (2007). GERİATRİC NUTRİTİON: NUTRİTİON AND DİSEASE PREVENTİON. CRC PRESS, USA (ISBN:9780849338151)
3. Ş. ESİN GÖKSU ŞEKER, (2016). YAŞLILIK, HASTALIKLARI VE BESLENME. HATİBOĞLU YAYINEVİ
4. BESLENME VE DİYET DERGİSİ
5. THE AMERİCAN JOURNAL OF CLİNİCAL NUTRİTİON? (HTTP://WWW.AJCN.ORG/) DERGİSİ

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirebilir. 2
2) Bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilir.
3) Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilir. 2
4) Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir.
5) Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. 2
6) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder. 2
7) Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, Beslenme ve Diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat eder, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanır.
8) Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller. 2
9) Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir. 2
10) Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
11) Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır.
12) Mesleki gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları, hastaları ve toplum ile iletişim kurmak için İngilizceyi yeterli düzeyde kullanır. 2
13) Alanında bilgiye ulaşmak, yaygınlaştırmak için güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır.
14) Tüm alan çalışmaları ve bilimsel çalışmalarda kendi meslektaşları ve farklı meslek elemanları ile takım halinde çalışır. 2 2
15) Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. 1

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirebilir. 2
2) Bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilir. 3
3) Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilir. 3
4) Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir. 1
5) Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. 2
6) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder. 3
7) Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, Beslenme ve Diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat eder, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanır. 3
8) Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller. 3
9) Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir. 1
10) Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir. 2
11) Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır. 3
12) Mesleki gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları, hastaları ve toplum ile iletişim kurmak için İngilizceyi yeterli düzeyde kullanır. 1
13) Alanında bilgiye ulaşmak, yaygınlaştırmak için güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır. 1
14) Tüm alan çalışmaları ve bilimsel çalışmalarda kendi meslektaşları ve farklı meslek elemanları ile takım halinde çalışır. 1
15) Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. 1

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Projeler 1 % 50
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 28
Sunum / Seminer 1 5
Ödevler 2 30
Ara Sınavlar 1 20
Final 1 30
Toplam İş Yükü 113