Dersin Amacı: |
Prebiyotik ve probiyotiklerin kullanımı hakkında bilgi vermek ve prebiyotik ve probiyotiklerin sağlık üzerine etkilerini öğretmek. |
Dersin İçeriği: |
Prebiyotiklerin ve prebiyotiklerin tanımı, sınıflandırılması, inülinden elde edilen fruktan,galaktooligosakkaritler, xylooligosakkaritler, oligosakkaritlerden elde edilen nişasta ve dirençli nişasta, sakarozdan elde edilen oligosakkaritler, potansiyel prebiyotik olarak polidekstroz, biyoatıklardan prebiyotik üretimi, prebiyotiklerin sağlık üzerine etkileri, probiyotik mikroorganizmaların taksonomisi, genetik yapısı, probiyotik bakteri üretimi, probiyotik bakterilerin gıdalara eklenmesi, probiyotiklerin mikroenkapsülasyonu, probiyotiklerin sağlık üzerine etkileri, probiyotikler ve alerji, probiyotiklerin güvenilirliği, prebiyotiklerin ve probiyotiklerin gıda sanayinde kullanımı ve bu konudaki son gelişmeler.
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Prebiyotiklerin tanımı, sınıflandırılması |
|
2) |
İnülinden elde edilen fruktan, galaktooligosakkaritler, xylooligosakkaritler
|
|
3) |
Oligosakkaritlerden elde edilen nişasta ve dirençli nişasta |
|
4) |
Sakarozdan elde edilen oligosakkaritler, potansiyel prebiyotik olarak polidekstroz |
|
5) |
Biyoatıklardan prebiyotik üretimi |
|
6) |
Prebiyotiklerin sağlık üzerine etkileri |
|
7) |
Ara Sınav |
|
8) |
Probiyotik mikroorganizmaların taksonomisi, genetik yapısı |
|
9) |
Probiyotik bakteri üretimi |
|
10) |
Probiyotik bakterilerin gıdalara eklenmesi |
|
11) |
Probiyotiklerin mikroenkapsülasyonu |
|
12) |
Probiyotiklerin sağlık üzerine etkileri ve probiyotiklerin güvenilirliği |
|
13) |
Prebiyotiklerin ve probiyotiklerin gıda sanayinde kullanımı |
|
14) |
Probiyotik ve prebiyotikler konusundaki son gelişmeler |
|
Ders Notları / Kitaplar: |
LEE Y, NOMOTO K, SALMINEN S, GORBACH S L., (1999), HANDBOOK OF PROBIOTICS. WILEY-INTERSCIENCE PUBLICATION, NEWYORK, 211 P.
RASTALL, A. R.,(2009), PREBIOTICS AND PROBIOTICS SCIENCE AND TECHNOLOGY. SPRINGER SCIENCE+BUSINESS MEDIA, LLC
ISBN: 978-0-387-79057-2, P.1247.
|
Diğer Kaynaklar: |
LEE Y, NOMOTO K, SALMINEN S, GORBACH S L., (1999), HANDBOOK OF PROBIOTICS. WILEY-INTERSCIENCE PUBLICATION, NEWYORK, 211 P.
RASTALL, A. R.,(2009), PREBIOTICS AND PROBIOTICS SCIENCE AND TECHNOLOGY. SPRINGER SCIENCE+BUSINESS MEDIA, LLC
ISBN: 978-0-387-79057-2, P.1247. |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirebilir. |
2 |
2) |
Bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilir. |
|
3) |
Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilir. |
|
4) |
Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir. |
|
5) |
Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. |
|
6) |
Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder. |
|
7) |
Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, Beslenme ve Diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat eder, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanır. |
|
8) |
Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller. |
|
9) |
Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir. |
1 |
10) |
Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir. |
1 |
11) |
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır. |
|
12) |
Mesleki gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları, hastaları ve toplum ile iletişim kurmak için İngilizceyi yeterli düzeyde kullanır. |
|
13) |
Alanında bilgiye ulaşmak, yaygınlaştırmak için güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır. |
|
14) |
Tüm alan çalışmaları ve bilimsel çalışmalarda kendi meslektaşları ve farklı meslek elemanları ile takım halinde çalışır. |
|
15) |
Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. |
1 |