Beslenme ve Diyetetik
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES006
Ders İsmi: Cerrahi Hastalıklarda Beslenme
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. YETER ÇELİK
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üy. YETER ÇELİK
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Cerrahi sonrası hastanın beslenme durumunu değerlendirme ve uygun
beslenme tedavisi planını oluşturma.
Dersin İçeriği: Cerrahi tedavi öncesi ve sonrası beslenme durumunu kavrayarak, multidisipliner bir ekibin parçası olmak.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Hastanın cerrahi tedavi öncesi ve sonrası beslenme durumunu kavrar.
2) Hastanın cerrahi tedavi öncesi ve sonrası gereksinimlerini hesaplar.
3) Hastanın gereksinimlerini karşılama konusunda izlenecek yöntemleri planlar.
4) Diyet ile ilişkili uzun ve kısa süreli komplikasyonları çözümler.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Cerrahi tedavinin tarihçesi, endikasyonları, kontrendikasyonları ve yöntemleri
2) Cerrahi tedavide ekibin önemi ve beslenme durumunun değerlendirilmesi
3) Cerrahi tedavide hastanın ameliyat öncesi ve sonrası beslenme durumunun değerlendirilmesi, izlenmesi
4) Cerrahi tedavide hastanın ameliyat öncesi ve sonrası beslenme durumunun değerlendirilmesi, izlenmesi
5) Cerrahi yöntemlere göre beslenme desteği programları
6) Beslenme yetersizlikleri ve metabolik komplikasyonlar
7) Beslenme yetersizlikleri ve metabolik komplikasyonlar
8) Ara Sınav
9) Cerrahi yöntemlerinin diyete bağlı komplikasyonları, makale ve olgu sunumu
10) Cerrahi tedavi sonrası beslenme ve metabolik durumun izlenmesi, makale ve olgu sunumu
11) Cerrahi metabolik hastalıklarda ekonomik bir girişim midir?
12) Makale ve olgu sunumu
13) Makale ve olgu sunumu
14) Final

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. MAHAN LK, ESCOTT-STUMP S, RAYMOND JL. (EDS). KRAUSE'S FOOD AND THE NUTRITION CARE PROCESS. EDITION 13, 2012.
2. BARIATRIK CERRAHIDE BESLENME VE DIYET TEDAVISI. IN: BAYSAL A, BAŞ M. (EDS). YETIŞKINLERDE AĞIRLIK YÖNETIMI. TÜRKIYE
3. DIYETISYENLER DERNEĞI YAYINI, BIRINCI BASIM, 292-308, (2008).
ISBN: 978-975-92058-1-2.
4. ALPHAN EM (EDT). HASTALIKLARDA BESLENME TEDAVISI. HATIPOĞLU BASIM VE YAYIN SANAYI TIC. LTD. ŞTI. HATIPOĞLU
YAYINLARI: 168, BESLENME VE DIYETETIK DIZISI: 06. BASKI: ALP OFSET MATBAACILIK LTD. ŞTI. YAYINCI SERTIFIKA NO: 13777.
5. ANKARA. BIRINCI BASKI, 277-304, (2013). ISBN: 978-975-8322-57-2.
6. MERCANLIGIL S, DAĞ A. (EDS). HASTALIKLARDA DIYET TEDAVISI. ANKARA. TÜRKIYE DIYETISYENLER DERNEĞI YAYINI: 177-209,
(2013).
7. OBESITY SURGERY, SURGERY FOR OBESITY AND RELATED DISEASES VB. DERGILER.
8. THE INTERNATIONAL FEDERATION FOR THE SURGERY OF OBESITY AND METABOLIC DISORDERS (IFSO)(WWW.IFSO.COM)
Diğer Kaynaklar: 1. MAHAN LK, ESCOTT-STUMP S, RAYMOND JL. (EDS). KRAUSE'S FOOD AND THE NUTRITION CARE PROCESS. EDITION 13, 2012.
2. BARIATRIK CERRAHIDE BESLENME VE DIYET TEDAVISI. IN: BAYSAL A, BAŞ M. (EDS). YETIŞKINLERDE AĞIRLIK YÖNETIMI. TÜRKIYE
3. DIYETISYENLER DERNEĞI YAYINI, BIRINCI BASIM, 292-308, (2008).
ISBN: 978-975-92058-1-2.
4. ALPHAN EM (EDT). HASTALIKLARDA BESLENME TEDAVISI. HATIPOĞLU BASIM VE YAYIN SANAYI TIC. LTD. ŞTI. HATIPOĞLU
YAYINLARI: 168, BESLENME VE DIYETETIK DIZISI: 06. BASKI: ALP OFSET MATBAACILIK LTD. ŞTI. YAYINCI SERTIFIKA NO: 13777.
5. ANKARA. BIRINCI BASKI, 277-304, (2013). ISBN: 978-975-8322-57-2.
6. MERCANLIGIL S, DAĞ A. (EDS). HASTALIKLARDA DIYET TEDAVISI. ANKARA. TÜRKIYE DIYETISYENLER DERNEĞI YAYINI: 177-209,
(2013).
7. OBESITY SURGERY, SURGERY FOR OBESITY AND RELATED DISEASES VB. DERGILER.
8. THE INTERNATIONAL FEDERATION FOR THE SURGERY OF OBESITY AND METABOLIC DISORDERS (IFSO)(WWW.IFSO.COM)

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirebilir. 1 2
2) Bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilir. 1 2
3) Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilir. 1
4) Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir. 2 2
5) Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır. 1 3
6) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder. 1 1
7) Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, Beslenme ve Diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat eder, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanır. 2 3
8) Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller. 1
9) Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir. 1 2
10) Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir. 1
11) Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır. 2
12) Mesleki gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları, hastaları ve toplum ile iletişim kurmak için İngilizceyi yeterli düzeyde kullanır. 1
13) Alanında bilgiye ulaşmak, yaygınlaştırmak için güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır. 2
14) Tüm alan çalışmaları ve bilimsel çalışmalarda kendi meslektaşları ve farklı meslek elemanları ile takım halinde çalışır. 1
15) Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. 2

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgi ve kanıta dayalı güncel gelişmeleri araştırma, uygulama, doğruluk, güvenilirlik ve geçerliliğini değerlendirebilir. 2
2) Bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerini bilimsel yöntemlerle saptama, yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireye özgü beslenme plan ve programını geliştirebilir. 2
3) Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilir.
4) Üretim tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir.
5) Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri derinlemesine düşünüp uygulamaya geçirmek, özellikle problem çözme ve karar verme becerisine sahip olmak, araştırma projesi oluşturabilmek, bilgi toplama ve rapor hazırlama sürecinde güncel teknolojileri, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
6) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak bireyin, toplumun ve hastanın beslenme durumunu saptar, değerlendirir, yorumlar, çözüm yolları üretir, tıbbi beslenme tedavisi uygular, sağlık ve sosyal alanlarda ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarla ekip çalışması yapar, etik kurallara göre hareket eder. 1
7) Hedef grubun enerji ve besin ögesi gereksinimlerini göz önünde tutarak, Beslenme ve Diyetetik açısından değerlendirerek, toplu beslenme yapılan kurumlarda menü planlaması yapar ve yiyeceklerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğine dikkat eder, uygun hizmet sunumunu teknolojik gelişmelerden de faydalanır.
8) Bireyi ve toplumu güvenli ve sağlıklı yiyecekler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
9) Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapar, yorumlar ve yasal düzenlemelere göre değerlendirir.
10) Tüm yaşam döngüsü boyunca bireylerin ve toplumun sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması ve bilgi düzeyinin arttırılmasına yönelik araştırma, proje ve programları planlar, yönetir, değerlendirir, izler, raporlar ve ekip çalışmalarına liderlik eder, ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir. 3
11) Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak interdisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir. Klinik araştırmalara katılır. 3
12) Mesleki gelişmeleri takip edebilmek ve meslektaşları, hastaları ve toplum ile iletişim kurmak için İngilizceyi yeterli düzeyde kullanır.
13) Alanında bilgiye ulaşmak, yaygınlaştırmak için güncel bilişim ve iletişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır.
14) Tüm alan çalışmaları ve bilimsel çalışmalarda kendi meslektaşları ve farklı meslek elemanları ile takım halinde çalışır.
15) Görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek bilim, teknoloji ve sağlık konusundaki gelişmeleri takip ederek kendini sürekli geliştirir, diyetisyenlik mesleğinin ilerlemesini ve gelişmesini sağlar. 1

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 26
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 65
Ödevler 2 20
Ara Sınavlar 2 20
Toplam İş Yükü 131