Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | ASC003 | ||||
Ders İsmi: | Yemek Stilistiliği ve Fotoğrafçılık | ||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar Güz |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. MERYEM MERVE BEYKOZ | ||||
Dersi Veren(ler): | |||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersi amacı, öğrencilere fotoğraf makinesini doğru kullanmayı öğretmek ve yapacağı ürünlerin doğru ışık ve pozlama ile çekerek görünümü güzelleştirmeyi amaçlanmıştır. |
Dersin İçeriği: | Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı, Yemek Fotoğrafçılığın Gelişimi, Önemi ve Tarzları, Temel Fotoğraf Bilgileri, Yemek Fotoğrafçılığını Diğer Fotoğrafçılık Türlerinden Ayıran Özellikler, Fotoğraf Makinasının Genel Yapısı, Yemek Fotoğrafı Çekerken Dikkat Edilecek Hususlar, Fotoğraf Çekiminde Kullanılan Malzemeler, Yemek Fotoğrafçılığında Işıklandırma, Lensler, Çekim Öncesi Hazırlıklar, Çekim Sonrası Süreçler, Ürünlerin Daha Çekici Gösterimi, Stüdyo Çalışması |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Yemek stilistini ve fotoğrafçısını tanımlar, yemek fotoğrafçılığın önemini bilir. 2) Fotoğraf makinasının genel yapısını ve fotoğraf çekiminde kullanılan malzemeleri bilir ve fotoğraf çekimi daha doğru gerçekleştirir. 3) Çekim öncesi prodüksiyon hazırlıkların nasıl yapılacağını öğrenir. 4) Temel ışık kullanımı ve fotoğraf çekiminde kullanılan lensleri öğrenir. 5) Çekim öncesi ve sonrasında neler yapılması gerektiğini bilir ve doğru çekim ile ürünlerinin albenisini arttırır. 6) Teorik bilgilerini uygulamalar ile zenginleştirir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Yemek stilisti ve fotoğrafçısı kimdir, tarzları nelerdir | |
2) | Yemek fotoğrafçılığın gelişimi, önemi ve temel fotoğraf bilgileri | |
3) | Yemek fotoğrafçılığını diğer fotoğrafçılık türlerinden ayıran özellikler | |
4) | Fotoğraf makinasının genel yapısı | |
5) | Yemek fotoğrafı çekerken dikkat edilecek hususlar | |
6) | Fotoğraf çekiminde kullanılan malzemeler | |
7) | Yemek fotoğrafçılığında ışıklandırma | |
8) | Arasınav | |
9) | Fotoğraf çekiminde kullanılan lensler | |
10) | Çekim öncesi hazırlıklar | |
11) | Çekim sonrası süreçler | |
12) | Ürünlerin daha çekici gösterimi | |
13) | Stüdyo çalışması | |
14) | Stüdyo çalışması |
Ders Notları / Kitaplar: | Farklı kaynaklardan derlenmiş ders notları kullanılacaktır. |
Diğer Kaynaklar: | Food Styling: The Art of Preparing Food for the Camera |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | 3 | ||||||||||||||
2) Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | |||||||||||||||
3) Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | |||||||||||||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |||||||||||||||
5) Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | |||||||||||||||
6) Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | |||||||||||||||
7) Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | |||||||||||||||
8) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||||||||||||
9) Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | 2 | ||||||||||||||
10) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 3 | 3 | |||||||||||||
11) Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | 3 | 3 | 3 | ||||||||||||
12) Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | 2 | ||||||||||||||
13) Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
14) Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |||||||||||||||
15) Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Aşçılık mesleğindeki genel kavramları tanımlar/açıklar. | 1 |
2) | Yiyecek-İçecek işletmelerin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. | 1 |
3) | Aşçılık alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahiptir. | 1 |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. | |
5) | Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. | |
6) | Aşçılık alanındaki bölümlerin her türlü organizasyonlarını düzenler. | 3 |
7) | Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. | 1 |
8) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 1 |
9) | Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. | 1 |
10) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 1 |
11) | Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. | 1 |
12) | Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. | 1 |
13) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. | 1 |
14) | Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | 1 |
15) | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 28 | 1 | 28 | ||||
Uygulama | 28 | 1 | 28 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 14 | 14 | ||||
Final | 1 | 14 | 14 | ||||
Toplam İş Yükü | 126 |