Ameliyathane Hizmetleri (İÖ) | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | AHP102 | ||||
Ders İsmi: | Ameliyathane Uygulamaları 1 | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. ABDULLAH GERGİN | ||||
Dersi Veren(ler): | Öğr. Gör. Kadriye UZUN; Öğr. Gör. Abdullah GERGİN | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı; 1. Ameliyathanede yönetim ve organizasyon ilkelerini, cerrahi enstrümanları ve hasta hazırlığını bilmelerini, 2. Ameliyatlarda steril masa hazırlığı ve cerrahı asiste etmeye yönelik bilgi edinmelerini ve postoperatif sürece hâkim olabilmelerini sağlamaktır. |
Dersin İçeriği: | Bu dersin içeriği; Cerrahinin Tarihçesi- Cerrahinin Çıkış Alanları, Perioperatif Süreç, Ameliyat Hazırlığı (Hasta ve Oda Hazırlığı), Cerrahi El Yıkama- Cerrahi Giyinme, Steril, Paket ve Steril Bohça Hazırlama ve Açma, Cerrahide Hastaya Pozisyon Verilmesi- Hastanın Boyanması ve Hastanın Örtülmesi, Cerrahi Enstrümanlar, Cerrahi Yara ve Pansuman, Cerrahi İnsizyon Çeşitleri ve Süturlar, Tıbbi Sarf, Malzemelerin Sayımı ve Kaydedilmesi, Ameliyathanede Hasta Güvenliği, Ameliyathanede Atık Yönetimi’nden oluşmaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Ameliyathanedeki süreçlerini tanımlayabilme 2) Cerrahi el yıkama uygulamasını yapabilme 3) Ameliyatta kullanılan malzemelerin sayımını yapabilme 4) Steril gömlek giyme-giydirmeyi uygulayabilme 5) Ameliyat odasının ameliyat öncesi hazırlığını yapabilme 6) Ameliyathanede hasta ve çalışan güvenliği ilkelerini açıklayabilme 7) Hastanın steril örtü ile örtülmesi uygulamasını yapabilme 8) Perioperatif dönem sorumluluklarını tanımlayabilme 9) Açık-kapalı teknik eldiven giymeyi uygulayabilme 10) Elektrocerrahide güvenliğin önemini tanımlayabilme 11) Malzemelerin yıkanmasını ve bakımını yapabilme 12) Ameliyat setlerinin özellikleri ve içeriğini bilme 13) Malzemelerin uygun yer ve koşullarda depolanmasını sağlayabilme |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin Tanımı, Giriş, Amaç ve Öğrenim Hedefleri | |
2) | Cerrahinin Tarihçesi- Cerrahinin Çıkış Alanları | |
3) | Perioperatif Süreç | |
4) | Ameliyat Hazırlığı (Hasta ve Oda Hazırlığı) | |
5) | Cerrahi El Yıkama- Cerrahi Giyinme | |
6) | Steril Paket ve Steril Bohça Hazırlama ve Açma | |
7) | Cerrahide Hastaya Pozisyon Verilmesi- Hastanın Boyanması ve Hastanın Örtülmesi | |
8) | VİZE (ARASINAV) | |
9) | Cerrahi Enstrümanlar | |
10) | Cerrahi Yara ve Pansuman | |
11) | Cerrahi İnsizyon Çeşitleri ve Cerrahi Süturlar | |
12) | Tıbbi Sarf Malzemelerin Sayımı ve Kaydedilmesi | |
13) | Ameliyathanede Hasta Güvenliği | |
14) | Ameliyathanede Atık Yönetimi | |
15) | Genel Tekrar | |
16) | Final |
Ders Notları / Kitaplar: | 1.McDonnell GE. (2019). Antisepsis, Disinfection and Sterilization Types, Effects and Resistance. Ahmet Başustaoğlu and A. Dürdal Us (Translation Ed.). 2nd Edition. Ankara: Hippocratic Publishing. 2. Barlas N. Aytaçoğlu (Ed.). Surgical Nursing and Operating Room Technician Textbook, 2019. 3. DAS Guide |
Diğer Kaynaklar: | 1.McDonnell GE. (2019). Antisepsis, Disinfection and Sterilization Types, Effects and Resistance. Ahmet Başustaoğlu and A. Dürdal Us (Translation Ed.). 2nd Edition. Ankara: Hippocratic Publishing. 2. Barlas N. Aytaçoğlu (Ed.). Surgical Nursing and Operating Room Technician Textbook, 2019. 3. DAS Guide |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili teorik bilgiye ve uygulama ve alanıyla ilgili öngörülemeyen durumlarda sorumluluk alıp çözüm geliştirme becerisine sahiptir. | |||||||||||||||
2) Alanıyla ilgili görev hak ve sorumlulukları içeren mevzuata hakimdir. | |||||||||||||||
3) Ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili tıbbi terimlerin bilgisine sahiptir. | |||||||||||||||
4) İdeal ameliyathane ortamı ile ilgili bilgi sahibidir. | |||||||||||||||
5) Cerrahi teknikleri, ameliyathanede kullanılan araç ve malzemelerin bilgisine sahiptir. | |||||||||||||||
6) Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır. Ekip çalışması bilincine sahiptir ve sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinliklerini yürütür. | |||||||||||||||
7) Ameliyathanenin ve ameliyat ekibinin aseptik hazırlıklarını yapabilecek bilgi ve beceriye sahiptir. | |||||||||||||||
8) Sepsi-antisepsi, sterilizasyon, dezenfeksiyon, kontaminasyonla ilgili teorik ve pratik bilgiye sahiptir. | |||||||||||||||
9) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile alanı ile ilgili, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. | |||||||||||||||
10) Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır. | |||||||||||||||
11) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler. | |||||||||||||||
12) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |||||||||||||||
13) Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | |||||||||||||||
14) Operasyon ile ilgili toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara duyarlıdır ve gelişmeleri izler, bu konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir. | |||||||||||||||
15) Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları ile topluma örnek olur. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili teorik bilgiye ve uygulama ve alanıyla ilgili öngörülemeyen durumlarda sorumluluk alıp çözüm geliştirme becerisine sahiptir. | 1 |
2) | Alanıyla ilgili görev hak ve sorumlulukları içeren mevzuata hakimdir. | 1 |
3) | Ameliyathane hizmetleri alanı ile ilgili tıbbi terimlerin bilgisine sahiptir. | 3 |
4) | İdeal ameliyathane ortamı ile ilgili bilgi sahibidir. | 1 |
5) | Cerrahi teknikleri, ameliyathanede kullanılan araç ve malzemelerin bilgisine sahiptir. | 1 |
6) | Diğer sağlık disiplinleri ile çalışır. Ekip çalışması bilincine sahiptir ve sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinliklerini yürütür. | 1 |
7) | Ameliyathanenin ve ameliyat ekibinin aseptik hazırlıklarını yapabilecek bilgi ve beceriye sahiptir. | 1 |
8) | Sepsi-antisepsi, sterilizasyon, dezenfeksiyon, kontaminasyonla ilgili teorik ve pratik bilgiye sahiptir. | 1 |
9) | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile alanı ile ilgili, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. | 1 |
10) | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır. | 1 |
11) | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler. | 1 |
12) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 |
13) | Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | 1 |
14) | Operasyon ile ilgili toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara duyarlıdır ve gelişmeleri izler, bu konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir. | 1 |
15) | Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları ile topluma örnek olur. | 1 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 28 | 0 | 0 | ||||
Laboratuvar | 28 | 0 | 0 | ||||
Uygulama | 28 | 0 | 0 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 28 | 0 | 0 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 0 | 0 | ||||
Final | 1 | 0 | 0 | ||||
Toplam İş Yükü | 0 |