Tekstil ve Moda Tasarımı
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: UNI380
Ders İsmi: Fonksiyonel Gıdalar
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Üniversite Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. OĞUZ ACAR
Dersi Veren(ler): Hamza GÖKTAŞ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Fonksiyonel Gıda kavramı, fonksiyonel bileşenler ve fonksiyonel gıda üretimine yönelik bilgi ve yöntemler öğretilecektir. Sağlıklı beslenmede fonksiyonel gıdaların önemi işlenecektir. Ayrıca fonksiyonel gıdalara ilişkin yasal düzenlemeler hakkında öğrenciler bilgi sahibi olacaktır.
Dersin İçeriği: Fonksiyonel bileşenler: Omega–3 yağ asitleri, Probiyotik bakteriler, Prebiotikler, Phytosteroller, Karotinoidler, Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler, Vitaminler, Biyoaktif peptidler, Fitoöstrogenler fonksiyonel gıdalar dersinin içeriğini oluşturmaktadır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Öğrenci fonksiyonel gıda kavramını bilir
2) Öğrenci probiyotik bakterileri ve prebiyotikleri bileşenleri bilir.
3) Öğrenci fitosterolleri ve karotenoidleri bilir.
4) Öğrenci omega yağ asitlerini bilir.
5) Öğrenci flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeleri bilir.
6) Öğrenci fonksiyonel vitaminleri ve mineralleri bilir.
7) Fonksiyonel süt ürünlerini bilir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Fonksiyonel gıda kavramı Öğretim üyesinin ders notları
2) Probiyotik kavramı Öğretim üyesinin ders notları
3) Prebiyotikler Öğretim üyesinin ders notları
4) Fitosteroller ve karotenoidler Öğretim üyesinin ders notları
5) Omega yağ asitleri Öğretim üyesinin ders notları
6) Fonksiyonel bileşikler Öğretim üyesi ders notları
7) Fonksiyonel bileşikler Öğretim üyesi ders notları
8) Ara sınav (Vize)
9) Biyoaktif peptitler Öğretim üyesi ders notları
10) Organosülfürlü bileşikler Öğretim üyesi notları
11) Diyetlifi ve dirençli nişasta Öğretim üyesi notları
12) Antioksidan maddeler ve antioksidan etki mekanizması Öğretim üyesi notları
13) Fonksiyonel gıda ürünleri (süt ürünleri, şekerlemeleri tahıllar) Öğretim üyesi notları
14) Fonksiyonel gıda ürünleri (süt ürünleri, şekerlemeleri tahıllar) Öğretim üyesi notları
15) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Functional Foods and Biotechnology (Eds. K.Shetty, G.Paliyath, A.L.Pometto,R.E. Levin) Taylor & Francis Group, 2007
2.Functional and Medicinal Foods (Eds. L.N. Losso, F.Shahidi, D.Bagchi) Taylor & Francis Group, 2007
Diğer Kaynaklar: İlgili öğretim üyesinin ders notları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

Program Kazanımları
1) Moda ve tekstil tasarımının temel ilkelerini ve süreçlerini anlayarak yaratıcı projeler geliştirebilme.
2) Teknik beceriler ve bilgisayarlı tasarım yazılımlarını etkin bir şekilde kullanarak profesyonel projeler üretebilme.
3) Moda endüstrisinin dinamiklerini ve trendlerini analiz ederek, sürdürülebilir tasarım çözümleri geliştirebilme.
4) Moda tarihi, kültürel ve toplumsal etkiler hakkında derinlemesine bilgi sahibi olma.
5) Tasarımlarını etkili bir şekilde sunabilme ve projelerini savunabilecek yazılı ve sözlü iletişim becerilerine sahip olma.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Moda ve tekstil tasarımının temel ilkelerini ve süreçlerini anlayarak yaratıcı projeler geliştirebilme. 2
2) Teknik beceriler ve bilgisayarlı tasarım yazılımlarını etkin bir şekilde kullanarak profesyonel projeler üretebilme. 1
3) Moda endüstrisinin dinamiklerini ve trendlerini analiz ederek, sürdürülebilir tasarım çözümleri geliştirebilme. 2
4) Moda tarihi, kültürel ve toplumsal etkiler hakkında derinlemesine bilgi sahibi olma. 2
5) Tasarımlarını etkili bir şekilde sunabilme ve projelerini savunabilecek yazılı ve sözlü iletişim becerilerine sahip olma. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 15
Ara Sınavlar 1 % 35
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 15 45
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 28
Ödevler 12 13
Ara Sınavlar 3 11
Final 4 16
Toplam İş Yükü 113