Gastronomi ve Mutfak Sanatları (YL) (Tezsiz) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | GMS5001 | ||||
Ders İsmi: | Temel İstatistik | ||||
Ders Yarıyılı: |
Güz Bahar |
||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Türkçe | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr. Öğr. Üy. TAYFUN UTAŞ | ||||
Dersi Veren(ler): | Tayfun UTAŞ | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Amacı, öğrencilerin değişik konularda araştırmalar yapmaları, dersler için hazırladıkları ödevleri, geliştirdikleri tezleri ya da projeleri yazılı ve sözlü olarak sunarken uymaları gereken istastisksel araçları kullamasını sağlamak. Bu çerçevde İstatistiğin tanımı ve gelişimi ile ilgili bilgiler gastroronomi alanında anlamlı çıktılar üretmek ve karar destek sistemlerine girdi oluşturmaktır. |
Dersin İçeriği: | Dersin İçeriği Bu dersin içeriği Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili olarak verilerin tanımlanması toplanması ve verilerin belli amaca yönelik analiz edilmesi ve yorumlanmasını kapsayan istatistik kavramlarını içerir. Ayrıca Bilimsel araştırmaların yapılabilmesi için gerekli olan destek programları kapsar İstatistik kavramı, istatistiksel tablolar, grafikler, ortalamalar, dağılma ölçüleri, dağılımlar, örnekleme dağılımı, hipotez testleri, korelasyon katsayısı, regresyon analizi, trend analizi, indeks sayılar, ki-kare dağılımı ve testi ve bilgisayar uygulamaları içeriğin alt kavramlarıdır. SPPS programlama ve gerekli olan testlerin kullanımı |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) İstatistiğin Tanımı ve Kullanım Alanları 2) Temel Kavramlar 3) Araştırma İstatistik Popülasyon (Kitle, Ana Kitle, Ana Kütle, Yığın) 4) İstatistik Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçütleri 6) Dağılım Fonksiyonları , T,Z skorları 8) Çıkarımsal İstatatistik -Hipotez Testleri Kavramlar 10) Test Yöntemleri (SPSS) |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | İstatistiğin Tanımı ve Kullanım Alanları | |
2) | Temel Kavramlar | |
3) | Araştırma İstatistik Popülasyon (Kitle, Ana Kitle, Ana Kütle, Yığın) | |
4) | İstatistik Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçütleri , Oran - Kısa Sınav | |
5) | İstatistik Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçülteri örnek problemler | |
6) | Dağılım Fonksiyonları , T,Z skorları | |
7) | Ara Sınav | |
8) | Çıkarımsal İstatatistik -Hipotez Testleri Kavramlar | |
9) | Değişkenler ve test yöntemleri / Kısa Sınav | |
10) | Test Yöntemleri - Fark Testleri -SPSS | |
11) | Test Yöntemleri- İlişki Testleri / Kısa Sınav | |
12) | Kısa Sınav, SPSS Testleri |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders Notları Temel İstatistik Pdf ders Notu |
Diğer Kaynaklar: | Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Prof Dr.Sait Gürbüz ve Doç Dr. Faruk Şahin Uygulamalı İstatistik ve Güvenilirlik Prof. Dr. Reha ALPAR İstatistik AÖF yayınları Yiyecek - İçecek Yönetiminde Performans Analizi Sayısal ve İstatistiksel Yöntemler Necdet Koç |
Course Learning Outcomes | 1 |
2 |
3 |
4 |
6 |
8 |
10 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||
1) Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | |||||||
2) Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | |||||||
3) Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||||
4) Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme. | |
2) | Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | |
3) | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
4) | Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Projeler | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 50 |
Final | 1 | % 30 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 70 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 30 | |
Toplam | % 100 |