ARCH0005 Urban Practices İstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Mimarlık(Yandal)İngilizce-Fakulte İçiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ARCH0005
Ders İsmi: Kentsel Pratikler
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
4
Öğretim Dili: İngilizce
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. MİRAY ÖZKAN
Dersi Veren(ler): Miray Özkan
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, öğrencilere şehirlerin, kurumsal yapıların, günlük pratiklerin, siyasi hareketlerin ve tasarım müdahalelerinin çatışan sosyal varlıkların ve davranışların karmaşık karışımları olarak anlamalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği: Ders kapsamında şehirleri ve günlük kentsel yaşamı şekillendiren ve dönüştüren çeşitli kentsel pratik biçimleri ele alınır. Ders toplumsal hareketler, afet yönetimi, ırk ve cinsiyet adaleti, altyapı gibi bir dizi konuyu kapsayacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Mekan üretimine ilişkin çok disiplinli bakış açılarına dayalı eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri geliştireceklerdir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Tanışma Müfredat ve müfredatın tanıtılması Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
2) Şehri oluşturan aktörler Devlet kurumları, sivil aktörler ve vatandaşlık Kentsel hareketler- sosyal adalet Kentsel yönetişim Kent hakkı ve kentsel müşterekler Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
3) Hayatta kalma ve güvenlik Barınma, hijyen, beslenme ve bakım Konut türleri Gecekondu - Evsizlik Afetler ve iklim riskleri Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
4) Topluluk ihtiyaçları Eğitim, sağlık ve diğer sosyal hizmetler Dezavantajlı gruplar Dinlenme, eğlence, toplanma Düşünme ve ifade Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
5) Kültür ve miras Semboller ve kimlikler Sanat ve şehir Kültürel miras hakkı Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
6) Kent Ekonomisi Şehir içi ve çevresinde üretim Sanayi, hizmetler ve teknoloji Gayrimenkul endüstrisi Tarım Çalışma alanları Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
7) Kentsel altyapılar Hareket ve hareketlilik Enerji ve iletişim Su Atık Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
8) Açıklamalar ve tartışma Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
9) Doğa ve Ekolojik Perspektifler ekolojik planlama Dayanıklılık ve afet yönetimi Yeşil Altyapı Hareketlilik Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
10) Feminist urbanism Gender and Sexuality Care work Intersectionality Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
11) Sivil katılım ve toplumsal kapsayıcılık Topluluk pratikleri ve kentsel müşterekler Paylaşım ve işbirliği Katılımcı Planlama Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
12) Son açıklamalar ve tartışma Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
13) Son açıklamalar ve tartışma Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.
14) Final Sınavı Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: All printed and digital books and periodicals related to architecture and related fields.
Diğer Kaynaklar: Mimarlık ve mimarlık ile ilişkili alanlara ait tüm basılı veya dijital kitaplar ve süreli yayınlar.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 10
Ödev 1 % 40
Sunum 1 % 10
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 10 20
Sunum / Seminer 3 6
Final 1 2
Toplam İş Yükü 28