ECZ058 Gıda Toksikolojisiİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar EczacılıkÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Eczacılık

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ECZ058
Ders İsmi: Gıda Toksikolojisi
Ders Yarıyılı: Bahar
Güz
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. SİNEM HELVACIOĞLU AKYÜZ
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi Sinem Helvacıoğlu Akyüz
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin ana amacı, gıdalardaki toksik bileşiklerin oluşumları, kaynakları; kimyasal yapıları konularında öğrencileri bilgi sahibi yapmak, toksik bileşenlerin sağlık üzerine olumsuz etkilerini öğretmek, tehlikelerin kontrol altına alınabileceği yöntemler ve güvenlik limitleri konularında öğrencilere bilgi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği: Bu ders; Toksik gıda bileşenlerinin tanımı ve toksisiteyi etkileyen faktörler ,Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler ,Gıda allerjileri ve aşırı duyarlılık ,Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler ,Pestisitler ve veteriner ilaçlarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri ,Gıda kaynaklı mikrobiyal ve parazitik zehirlenmeler ve hastalıklar ,Gıda katkı maddeleri ve toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri ,Gıda ambalaj materyallerinin gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi ,Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantların toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri ,Gıdaların ışınlanması ve toksikolojik değerlendirmeler, radyoaktif kontaminantlar ,Gıda işleme yöntemleri ve oluşan bileşiklerin toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri ,Yeni geliştirilen gıda maddeleri ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojk açıdan değerlendirilmeleri ,Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler ,Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler ; konularını içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler çeşitli amaçlı katkı maddeleri ve toksisiteleri hakkında bilgi ve beceri sahibi olurlar.
2) Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler besin maddelerinde toksik kalıntılar hakkında bilgi ve beceri sahibi olurlar.
3) Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler besin maddelerinde toksik kirlilikler hakkında bilgi ve beceri sahibi olurlar.
4) Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, pestisit ve veteriner ilaçlarıyla gıda katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesini bileceklerdir.
5) Öğrenciler, bakteri, küf toksinleri ve hayvan toksinlerini bileceklerdir.
6) Öğrenciler, gıda katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirmesi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş ve Gıdalardaki katkı maddeleri
2) Katkı Maddelerinin Genel Sınıflandırılması
3) Gıdalardaki Kimyasal Maddeler I
4) Gıdalardaki Kimyasal Maddeler II
5) Doğal kontaminantlar I
6) Doğal kontaminantlar II
7) Çevresel kirleticiler, Metaller I
8) Bahar Yarıyılı Ara Sınav Dönemi
9) Çevresel kirleticiler, Metaller II
10) Çevresel Kirleticiler, Deterjanlar ve ambalaj malzemeleri
11) Gıda Güvenliğinde Uluslararası İşbirliği
12) Çevresel Kirleticiler, Akrilamid/PAH
13) Pestisit Kalıntıları
14) Gıda kontaminantlarının karsinojenitesi
15) Bahar Yarıyıl Sonu Sınav Dönemi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Lecture Notes.
Toksikoloji Ders Kitabı. (1988). Prof. Dr. Zeliha İmre. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi.
Toksikoloji. (2005). Prof. Dr. Nevin Vural. Ankara: Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 73.
Toksikoloji. (2001). Prof. Dr. İsmet Dökmeci. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.
Casarett and Doull's Toxicology. (2001). Klaassen, C.D. Unites States of America: McGraw-Hill Companies.
Goldfranks Toxicologic Emergencies. (2002). Flomenbaum, N.E., Howland, M.A., Goldfrank, L.R., Lewin, N.A., Hoffman, R.S., Nelson, L.S. Unites States of America: McGraw-Hill Companies.
Clinical Management of Poisoning and Drug Overdose. (1998). Haddad, L.M., Shannon, M.W., Winchester, J.F. Unites States of America: W.B. Saunders Company.
Principles and Methods of Toxicology. (2008). Hayes, A.W. Unites States of America: Informa Healthcare.
Medical Toxicology. (1988). Ellenhorn, M.J., Barceloux D.G. Netherlands: Elsevier Science Publisher.
Pesticide, Veterinary and Other Residues in Food. (2004). Watson, D.H. Boca Raton: CRC Press.
Pesticide Residues and Drinking Water: Human Exposure and Risks. (2004). Hamilton, D., Crossley, S. England: John Wiley and Sons.
Diğer Kaynaklar: FDA- web site: https://www.fda.gov/
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı sitesi: https://www.tarimorman.gov.tr/
EFSA-web site: https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-enzymes
JECFA-web site: https://www.fao.org/food/food-safety-quality/scientific-advice/jecfa/en/

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir. 2 2 2 2 2 2
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır. 3 3 3 3 3 3
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır. 3 3 3 3 3 3
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar. 1 1 1 1 1 1
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır. 1 1 1 1 1 1
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular. 2 2 2 2 2 2
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır. 1 1 1 1 1 1
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir. 1 1 1 1 1 1
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular. 3 3 3 3 3 3
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular. 2 2 2 2 2 2
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. 2 2 2 2 2 2

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Eczacılık alanındaki temel, mesleki ve teknolojik bilgilerin ve eczacılık uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini yasal, deontolojik ve etik kurallara uyarak disiplinler arası uygular ve geliştirir. 2
2) Eczacılık mesleği ile ilgili terminolojiyi tanımlar; problem çözer, etkin ve etkili bir şekilde bilgi teknolojilerini kullanarak eczacılık alanındaki bilimsel bilgiye ulaşır, güncel literatürü izleyip değerlendirdikten sonra uygulamasını, iletişimini yapar, paylaşır. 3
3) İnsan vücudunun anatomik yapısı, sistemlerin fizyolojik çalışma prensipleri, organizmadaki biyokimyasal, immünolojik olaylar ve mikroorganizmalar hakkında teorik ve pratik bilgiyi kullanır. 2
4) Temel ve ileri analitik teknikleri ve yöntemlerini kalitatif/kantitatif analizler yaparak kullanır ve elde ettiği bulguları uygun istatiksel yöntemleri kullanarak yorumlar. 1
5) Tıbbi bitkileri, bitkisel drogları ve etkin maddeleri tanır; tıbbi amaçla kullanılan doğal ürünleri geliştirme becerisi kazanır. 1
6) Klinik eczacılık, farmakoekonomi, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını kullanarak, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini diğer sağlık personeli ile birlikte uygular. 1
7) İlaçların biyolojik özelliklerini, yapı-etki ilişkilerini, metabolizmalarını bilir ve yeni ilaç adaylarının sentez ve geliştirme becerisini kazanır. 2
8) Doğal kaynaklı ve/veya sentetik etkin madde içeren ürünlerin, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, radyofarmasötiklerin ve kozmetik ürünlerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırma, patent çalışmaları, yasal düzenlemeleri hakkında yetkindir. 2
9) İlaçların farmakokinetik ve farmakodinamik özelliklerini, etkisini değiştiren faktörlerini, toksik etkilerini, farmakolojik etkisi ve risk değerlendirme yöntemini yorumlar. İlaç etkileşmelerini, istenmeyen ilaç reaksiyonlarını raporlar, izler ve önlenmesi hakkında teorik/pratik bilgiyi uygular. 3
10) Sağlık profesyoneli olarak mesleki uygulamalarında bakım veren, karar verici, iletişimci, yönetici, yaşam boyu öğrenen, öğretici, lider ve araştırmacı bir eczacı olarak kanıta dayalı eczacılık prensiplerini ulusal ve evrensel değerleri gözeterek uygular. 3
11) Toplum eczanesi, hastaneler, ilaç, tıbbi cihaz, bitkisel ürünler ve kozmetik sektörleri, sağlık kurum ve kuruluşları, klinik araştırma şirketleri, üniversite ve Ar-Ge merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilir. 2

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 70
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 30
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 70
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 26
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 55
Ara Sınavlar 1 2
Final 1 2
Toplam İş Yükü 85