Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES5032
Ders İsmi: Özel Amaçlara Yönelik Ürün Geliştirme
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
8
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. FUNDA ELMACIOĞLU
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Türkiye'de ve Dünyada özel amaçlara yönelik ürünlerle ilgili mevzuatı, yasal düzenlemeleri üretim, işleme, depolama, taşıma, hazırlama ve tüketim aşamalarında risk oluşturan faktörleri açıklamak, besin alerjisi, laktoz intoleransı, çölyak, fenilketonüri gibi rahatsızlıkları olan bireylerin besin ihtiyaçlarını değerlendirmek ve bu kişiler için ürün formülasyonları ve üretim yöntemi geliştirmek, risk değerlendirme ve kriz yönetimi gibi konularda bilgi vermek.
Dersin İçeriği: Toplumun farklı kesimlerinin ihtiyacını karşılamak üzere özel amaçlara yönelik ürün geliştirmek, bunlarla ilgili yasal düzenlemeleri ve regülasyonları beslenme yönüyle incelemek, mevcut ve geliştirilecek ürünlerin mevzuata uyum durumlarını değerlendirmek

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Özel amaçlara yönelik ürünlerle ilgili mevzuatta yer alan yasal düzenlemeleri kavrar.
2) Özel amaçlara yönelik ürünlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları yorumlar ve tartışır.
3) Özel amaçlara yönelik ürünlerle ilgili karşılaşılabilecek sorunları, risk potansiyelini ve bunlardan kaçınmak için stratejileri bilir, risk analizi yapabilir bunları ilgili kişi ve kurumlara aktarma yetkinliği kazanır.
4) Özel amaçlara yönelik ürünlerde kullanılabilecek hammaddeleri bilir ve ürün geliştirebilir.
5) Özel amaçlara yönelik ürünlerle ilgili bilimsel literatürü izleyerek bağımsız ve analitik çalışma yapabilir, rapor hazırlayabilir ve sözlü sunabilir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş, özel amaçlara yönelik gıda ürünleri ile ilgili genel konular ve tanımlar
2) Özel amaçlara yönelik gıda ürünleri ile ilgili ulusal mevzuat ve yönetmelikler
3) Özel amaçlara yönelik gıda ürünleri ile ilgili AB ve uluslararası gıda yasaları
4) Özel amaçlara yönelik gıda ürünleri ile ilgili risk analizleri ve bu risklerden kaçınma stratejileri
5) Özel amaçlara yönelik gıda ürünleri ile ilgili hammaddeler ve özellikleri
6) Özel amaçlara yönelik gıda ürünleri üretim yöntemleri
7) Özel amaçlara yönelik gıda ürünleri ile ilgili kalite sorunları ve sorun giderme
8) Ara Sınav
9) Besin alerjisi, laktoz intoleransı, çölyak, fenilketonüri gibi rahatsızlıkları olan bireyler için besin geliştirme uygulamaları
10) Besin alerjisi, laktoz intoleransı, çölyak, fenilketonüri gibi rahatsızlıkları olan bireyler için besin geliştirme uygulamaları
11) Besin alerjisi, laktoz intoleransı, çölyak, fenilketonüri gibi rahatsızlıkları olan bireyler için besin geliştirme uygulamaları
12) Özel amaçlara yönelik besinler geliştiren kişi ve grupların sunumları
13) Özel amaçlara yönelik besinler geliştiren kişi ve grupların sunumları
14) Özel amaçlara yönelik besinler geliştiren kişi ve grupların sunumları
15) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. İlgili kurum ve kuruluşların (Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı) hazırladığı Türk Gida Kodeksi ve diğer ilgili yazal mevzuat.
2. Ders notları ve güncel makaleler
3. Köksel, H. 2021. Hububat Bilimi ve Teknolojisi. Sidaş Medya Ltd. Şti. İzmir
Diğer Kaynaklar: 1. İlgili kurum ve kuruluşların (Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı) hazırladığı Türk Gida Kodeksi ve diğer ilgili yazal mevzuat.
2. Ders notları ve güncel makaleler
3. Köksel, H. 2021. Hububat Bilimi ve Teknolojisi. Sidaş Medya Ltd. Şti. İzmir

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. 3 3 3 3 3
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. 3 3 3 3 3
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. 1 1 1 1 1
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. 1 1 1 1 1
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. 1 1 1 1 1
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. 1 1 1 1 1
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. 3
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. 3
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. 1
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. 1
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. 1
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. 1
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 152
Ara Sınavlar 1 3
Final 1 3
Toplam İş Yükü 197