Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES5029
Ders İsmi: Besinlerde Bulunan Endokrin Bozucular
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
8
Öğretim Dili: Turkish
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. FUNDA ELMACIOĞLU
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Endokrin sistem düzenini etkileyen doğal ve sentetik bileşikler olan fitoösterojenler, organohalojenler, pestisitler, fitalatlar, bitki gelişimini düzenleyeciler, dioksin ve poliklorlu bifeniller, ağır metaller ve bazı plastik türlerini vb. tanımlamak ve özelliklerini incelemek; endokrin bozucuların olası etki mekanizmalarını, risk analizlerini incelemek ve sağlık üzerine etkilerini değerlendirmektir.
Dersin İçeriği: Endokrin bozucuların tanımı ve sınıflandırılması, doğal ve sentetik endokrin bozucular ve özellikleri, etki mekanizmaları, yasal düzenlemeler ve sağlık üzerine etkileridir

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Endokrin bozucu kimyasallar ve hormonlar hakkında genel bilgi edinilir.
2) Doğal ve sentetik endokrin bozucuların sınıflandırılması ve özellikleri ile ilgili bilgi edinilir.
3) Endokrin bozucuların biyoakümülasyonu ve metabolizmaları hakkında bilgi edinilir.
4) Endokrin bozucuların olası etki mekanizmaları öğrenilir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Endokrin bozucuların tanımlanması ve sınıflandırılması
2) Fitoöstrojenler ve organo halojenler: sınıflandırılması, özellikleri
3) Bitki gelişimini düzenleyiciler: sınıflandırılması, özellikleri
4) Pestisitler: sınıflandırılması, özellikleri
5) Ağır metaller: sınıflandırılması, özellikleri
6) Plastikler: sınıflandırılması, özellikleri
7) Endokrin bozucularla ilgili Türkiye’de ve Dünya’da yasal düzenlemeler
8) Ara Sınav
9) Endokrin bozuculara maruziyeti azaltmak için alınacak tedbirler
10) Endokrin bozucuların sağlık üzerine etkileri I: Karsinojenik
11) Endokrin bozucuların sağlık üzerine etkileri II: Nörolojik
12) Endokrin bozucuların sağlık üzerine etkileri III:Üreme
13) Endokrin bozucuların sağlık üzerine etkileri IV: İmmünolojik
14) Endokrin bozucuların risk analizleri
15) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. Guilette L.,Crain A. (ed) Enviromental Endocrine Disrupters,Taylar&Francis, 2005.
2. Helferich W, Winter CK. Food Toxicology, CRC Press, Boaca Raton, 2000.
3. http://ec.europa.eu/research/environment/pdf/hormone_disrupting_chemicals_issue.pdf
4. Konu ile ilgili güncel bilimsel yayınlar
Diğer Kaynaklar: 1. Guilette L.,Crain A. (ed) Enviromental Endocrine Disrupters,Taylar&Francis, 2005.
2. Helferich W, Winter CK. Food Toxicology, CRC Press, Boaca Raton, 2000.
3. http://ec.europa.eu/research/environment/pdf/hormone_disrupting_chemicals_issue.pdf
4. Konu ile ilgili güncel bilimsel yayınlar

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. 3 3 3 3
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. 3 3 3 3
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. 1 1 1 1
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. 1 1 1 1
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. 1 1 1 1
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. 1 1 1 1
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. 3
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. 3
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. 1
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. 1
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. 1
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. 1
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 152
Ara Sınavlar 1 3
Final 1 3
Toplam İş Yükü 197