Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BES5027
Ders İsmi: Gıdalarda Güvenlik Değerlendirmesi ve Gıda Regülasyonları
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
8
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Program Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. FUNDA ELMACIOĞLU
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Türkiye'de ve Dünyada gıda güvenliği ve kontrolünün amacını, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı ile ilgili temel kavramları, Türkiye'de ve Avrupa'da gıdalarla ilgili yasal düzenlemeleri, gıda güvenliği açısından üretim, işleme, depolama, taşıma, hazırlama ve tüketim aşamalarında risk oluşturan faktörleri (fiziksel, biyolojik ve kimyasal) açıklamak ve değerlendirmek. Risk değerlendirme ve kriz yönetimi gibi konularda bilgi vermek.
Dersin İçeriği: Tarladan sofraya gıda güvenliği kontrol yöntemlerini, gıda güvenliği mevzuatı ve ilgili yasal düzenlemeleri, regülasyonları gıda ve beslenme yönüyle değerlendirmek.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Gıda güvenliği ile ilgili mevzuatta yer alan yasal düzenlemeleri kavrar.
2) Gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları yorumlar ve tartışır.
3) Gıdaların üretimi ve tüketimiyle ilgili başlıca yasal düzenlemeleri bilir ve yorumlayabilir
4) Gıdalarda bulunabilecek önemli toksik bileşenleri, kimyasal yapılarını, toksisite mekanizmalarını, risk potansiyelini ve bunlardan kaçınmak için stratejileri bilir bunları ilgili kişi ve kurumlara aktarma yetkinliğini kazanır.
5) Gıda kaynaklı kimyasal toksikantların tüketici sağlığını nasıl etkileyeceğini değerlendirebilir, risk analizi yapabilir, bilimsel literatürü izleyerek bağımsız analitik çalışma yapabilir, rapor hazırlayabilir ve sözlü sunabilir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş, Gıda güvenliği ve mevzuatı ile ilgili genel konular, kurumlar ve tanımlar
2) Gıda güvenliği ile ilgili ulusal mevzuat ve yönetmelikler
3) Gıda güvenliği ile ilgili AB ve diğer uluslararası gıda mevzuatı
4) Gıda güvenliği ile ilgili risk analizleri
5) Fiziksel ve kimyasal bulaşılar
6) Pestisitler ve metabolitleri, Veteriner ilaç kalıntıları, hormonlar
7) Ağır metaller, Çevresel organik bulaşılar, dioksinler, gıdalardaki radyoaktivite
8) Ara Sınav
9) İşleme sonucu oluşan toksik bileşenler; akrilamid, trans yağ asitleri, furan, PAH lar
10) Doğal toksik maddeler, Ambalaj materyallerinden geçen kimyasallar
11) Gıda katkı maddeleri, gıda alerjenleri, mikotoksinler
12) Gıda güvenliği ve mevzuatı ile ilgili spesifik bir konuda proje sunumu
13) Gıda güvenliği ve mevzuatı ile ilgili spesifik bir konuda proje sunumu
14) Gıda güvenliği ve mevzuatı ile ilgili spesifik bir konuda proje sunumu
15) Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: 1. İlgili kurum ve kuruluşların (Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı) hazırladığı Türk Gida Kodeksi ve diğer ilgili yazal mevzuat.
2. Altuğ Onogur, T., Elmacı, Y., Demirağ, K., 2012, Gıda Kalite Sağlama, Sidaş Yayıncılık
3. TS EN ISO 9000-9001-9004 Kalite Yönetim Sistemleri
4. TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
5. Ders notları ve güncel makaleler
Yardımcı kaynaklar:
Environmental Contaminants in Food, (C.F. Moffat, K.J. Whittle, 2000).
Food Chemical Safety, Vol. 1: Contaminants, (D. H. Watson, 2001).
Toxins in food, (W.M. Dabrowski, Z. Sikorski, 2005).
Diğer Kaynaklar: 1. İlgili kurum ve kuruluşların (Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı) hazırladığı Türk Gida Kodeksi ve diğer ilgili yazal mevzuat.
2. Altuğ Onogur, T., Elmacı, Y., Demirağ, K., 2012, Gıda Kalite Sağlama, Sidaş Yayıncılık
3. TS EN ISO 9000-9001-9004 Kalite Yönetim Sistemleri
4. TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
5. Ders notları ve güncel makaleler
Yardımcı kaynaklar:
Environmental Contaminants in Food, (C.F. Moffat, K.J. Whittle, 2000).
Food Chemical Safety, Vol. 1: Contaminants, (D. H. Watson, 2001).
Toxins in food, (W.M. Dabrowski, Z. Sikorski, 2005).

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. 3 3 3 3 3
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. 3 3 3 3 3
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. 1 1 1 1 1
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. 1 1 1 1 1
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. 1 1 1 1 1
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. 1 1 1 1 1
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. 3
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. 3
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. 1
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir.
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır.
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. 1
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. 1
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. 1
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 13 39
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 152
Ara Sınavlar 1 3
Final 1 3
Toplam İş Yükü 197