Beslenme ve Diyetetik (DR) | |||||
Doktora | TYYÇ: 8. Düzey | QF-EHEA: 3. Düzey | EQF-LLL: 8. Düzey |
Ders Kodu: | BES6009 | ||||
Ders İsmi: | Besin Zincirinde Sürdürülebilirlik | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | Turkish | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm/Program Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. FUNDA ELMACIOĞLU | ||||
Dersi Veren(ler): | Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Küresel besin zinciri, onun bileşenleri ve aralarındaki ilişkiler hakkında bilgi sağlamak Besin zincirini etkileyen temel eğilimler ile sektörün ve polita yapıcıların karşı karşıya olduğu ana problemleri incelemek. |
Dersin İçeriği: | Bu ders kapsamında küresel besin zinciri sistemleri, tarım ve ilgili endüstriler, besin isteğindeki değişim eğilimleri, diyet ve besin tüketimi alışkanlıklarındaki değişimin göstergeleri, besin zincirinde eklenen değerlerin paylaşımı, besin desteğinde ticaret başta olmak üzere eğilimler, küresel ısınmanın etkilerinin değerlendirilmesi, dünyada besin üretimde çevresel ayak izi sistemi başlıkları ele alınacaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Değişimi etkileyen etmenleri ve devam eden eğilimleri değerlendirebilir ve tartışabilir. 2) Sektörün temel problemlerini ve hükümetlerin görevlerini tanımlar ve değerlendirebilir. 3) Besin sistemlerinin nüfus artışına ve iklimsel değişimlere adaptasyonunu açıklar ve tartışabilir. 4) Besin kalitesine karşı sürdürülebilir besin sistemlerinin rekabetçi ihtiyaçlarını değerlendirebilir. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş | |
2) | Küresel besin zinciri sistemi | |
3) | Besin sistemleri için yeni fırsatlar | |
4) | Tarım, tarımla ilişkili endüstri ve sürdürebilirlik | |
5) | Diyet ve besin tüketimi alışkanlıklarındaki değişimin eğilimleri ve göstergeleri | |
6) | Besin zincirinde eklenen değerlerin paylaşımı | |
7) | Besin desteğinin sağlanmasında yeni eğilimler | |
8) | Küresel ısınmanın etkileri besin sürdürülebilirliğine etkileri | |
9) | Dünya besin üretiminde çevresel ayak izi sistemi | |
10) | Kayıplar ve artıklar | |
11) | Uluslararası ticaret, fiyat politikası, ve sürdürülebilirlik için standartlar | |
12) | Besin sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler | |
13) | Proje sunumu - I | |
14) | Proje sunumu - II | |
15) | Final Haftası | |
16) | Final Haftası |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Esnouf C., Russel M., Bricas N., Food System Sustainability. Cambridge University Press, 2013 2. Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009 3. Barbosa-Canovas G.V., Mortimer A., Lineback A., Spiess W., Buckle K., Colonna P. Global Issues in Food Science and Technology. Academic Press, 2009 |
Diğer Kaynaklar: | 1. Esnouf C., Russel M., Bricas N., Food System Sustainability. Cambridge University Press, 2013 2. Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009 3. Barbosa-Canovas G.V., Mortimer A., Lineback A., Spiess W., Buckle K., Colonna P. Global Issues in Food Science and Technology. Academic Press, 2009 4. FAO. The State of Food Insecurity in the World: 2011. Rome, 2011. Food and Agriculture Organization of the United Nations 5. FAO. "Managing Systems at Risk". The State of the World's Land and Water Resources for Food and Agriculture (SOLAW). Retrieved 4 June 2012 from http://www.fao.org/nr/solaw/en/. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||||||||
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | 2 | 3 | 1 | 2 | ||||||||||||||||
1) Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | 2 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||||||||
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | 3 | 3 | 3 | 2 | ||||||||||||||||
2) Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | 3 | 3 | 3 | 2 | ||||||||||||||||
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||||||||
3) Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. | 3 | 3 | 2 | 2 | ||||||||||||||||
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 3 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||||||||
4) Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 2 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||||||||
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||||||||
5) Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||||||||
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. | 3 | 3 | 3 | 2 | ||||||||||||||||
6) Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. | 3 | 2 | 3 | 1 | ||||||||||||||||
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 3 | 3 | 2 | 3 | ||||||||||||||||
7) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 3 | 1 | 3 | 2 | ||||||||||||||||
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. | 1 | 2 | 2 | 2 | ||||||||||||||||
8) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. | 3 | 2 | 3 | 2 | ||||||||||||||||
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | 3 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||||||||
9) Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | 2 | 3 | 3 | 3 | ||||||||||||||||
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 3 | 2 | 3 | 3 | ||||||||||||||||
10) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 1 | 3 | 2 | 3 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | 2 |
1) | Uzmanlık alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiler ve alanının gerektirdiği teknolojik araç gereçler konusunda bilgilidir. | 3 |
2) | Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | 2 |
2) | Uzmanlık alanıyla ilgili edindiği bilgileri kullanarak yeni bilgiler oluşturmak için gereken teknolojik donanımları kullanarak bilimsel araştırmalar yapar. | 3 |
3) | Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. | 3 |
3) | Uzmanlık düzeyinde bireysel veya disiplinler arası yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlama, analiz etme ve raporlama bilgisine sahiptir. | 3 |
4) | Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 3 |
4) | Edindiği bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 3 |
5) | Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | 3 |
5) | Bilimsel araştırmaların analizi için doğru istatistiksel yöntemleri kullanır. | 3 |
6) | Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. | 2 |
6) | Uzmanlık alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız ya da ekip olarak gerçekleştirerek bilimsel makaleleri ulusal düzeyde yayınlar ve / veya sunar. | 3 |
7) | Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 3 |
7) | Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 3 |
8) | Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. | 3 |
8) | Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, yorumlar. | 3 |
9) | Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | 3 |
9) | Alanıyla ilgili ulusal veya uluslararası düzeyde ekip çalışması gerçekleştirir, gerektiğinde alan dışındaki birey ya da gruplarla sözlü veya yazılı iletişime geçerek kalite süreçlerine uyarak, güncel bilimsel gelişmeleri tartışır, paylaşır. | 2 |
10) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 2 |
10) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 2 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 48 |
Sunum / Seminer | 16 | 48 |
Ödevler | 16 | 48 |
Ara Sınavlar | 1 | 5 |
Final | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü | 202 |