Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (YL) (Tezli) (İngilizce)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: PIR5108
Ders İsmi: Seminer
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
6
Öğretim Dili: İngilizce
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr. Öğr. Üy. BİLGEN SÜTÇÜOĞLU
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi Bilgen Sütçüoğlu
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında okuma ve araştırma yapmak üzere donanımlı katılımcıların, analiz düzey ve donanımlarını geliştirmek
Dersin İçeriği: Hafta hafta uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanında yapılmış çalışmalar üzerine daha önce yapılmış ve yapılacak okumalar üzerinde tartışmalara katılımcıların hazırlanması sağlanır. Değişen uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanındaki güncel okuma ve araştırmalara bu derste yapılacak ödevler/sunum teknikleri ile katılımcıların beceri ve kendilerini ifade etme becerileri geliştirilir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Bu derste aday ileri okuma ve tartışma tekniklerini bilir.
2) Uluslararası ilişkiler alanında yazılmış olan klasik metinleri bilir ve tartışır.
3) Siyaset Bilimi alanında gerekli olan tartışmalardan, sınıf, devlet, iktidar kavramlarını tanımlar ve bu kavramlar üzerinden Türkiye'de tartışmaları tanımlar
4) Almış olduğu eğitim ve donanıma bağlı olarak bir soru üzerinden gerekli araştırmayı yaparak, o soru temelinde bir tartışmayı derinlemesine araştırma ve grup içinde tartışma yetisine sahip olur.
5) Bir konu ve alan üzerine odaklanarak proje ve araştırma konusunda makale ve proje hazırlama bilgi ve donanımına sahip olur. Proje ve makale hazırlama sürecini yönetebilir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Seminer dersinin işleyişi ve beklentiler tartışılır. Lisans düzeyindeki derslerin içerikleri hakkında katılımcı hazırlık yaparak gelir.
2) Uluslararası İlişkiler teorileri ve neden teoriye ihtiyaç var
3) Uluslararası İlişkilkerde Aktörler ve organizasyonlar
4) Devlet üzerine yazılmış kuramlar ve erken dönem devlet tartışmaları Okuma yapılarak sınıfa gelinmesi önerilir.
5) Modernleşme kuramları ve karşılaştırma yöntemleri
6) Gelişmişlik ve azgelişmişlik tartışmaları üzerinden çatışma ve rekabet kuramları
7) Katılımcının sorusunu takdim etmesi ve yapacağı çalışma için bir öneri taslağı sunması
8) Siyaset Bilimi alanı ve teorik yaklaşımlarının analizi
9) Türk Siyasal Hayatının dönüşümleri Cumhuriyet öncesi
10) Türk Siyasal Hayatının Dönüşümü, Kurtuluş ve kuruluş Dönemi Levent Köker, Modernleşme, Kemalizm ve Demokrasi, İstanbul: İletişim, 1990. Mahmut Goloğlu, Milli Mücadele Tarihi, I-V ciltler, İstanbul: İş Bankası Yayınları, 2008. Mahmut Goloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, I-IV ciltler, İstanbul: İş Bankası Yayınları, 2007. Levent Köker, Modernleşme, Kemalizm ve Demokrasi, İstanbul: İletişim, 1990. Mahmut Goloğlu, Milli Mücadele Tarihi, I-V ciltler, İstanbul: İş Bankası Yayınları, 2008. Mahmut Goloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, I-IV ciltler, İstanbul: İş Bankası Yayınları, 2007.
11) Türk Siyasal Hayatının dönüşümü, İki Savaş Arası dönem Abdi İpekçi, İnönü Atatürk’ü Anlatıyor, İstanbul: Ka Kitap, 2013. Ahmet Çiğdem, Taşra Epiği: “Türk” İdeolojileri ve İslamcılık, İstanbul: Birikim Yayınları, 2001. Ahmet Demirel, Birinci Meclis’te Muhalefet: İkinci Grup, İstanbul: İletişim, 1994. Ahmet Yaşar Ocak, Türkler, Türkiye ve İslam, İstanbul: İletişim, 1999. Ali Ekber Doğan, Eğreti Kamusallık: Kayseri Örneğinde İslamcı Belediyecilik, İstanbul: İletişim, 2007. Ali Yaşar Sarıbay, Global Toplumda Din ve Türkiye, İstanbul: Everest, 2004. Ali Yaşar Sarıbay, Postmodernite, Sivil Toplum ve İslam, İstanbul: İletişim, 1994. Ali Yaşar Sarıbay, Türkiye’de Modernleşme, Din ve Parti Politikası: MSP Örnek Olayı, İstanbul: Alan Yayıncılık, 1985. Abdi İpekçi, İnönü Atatürk’ü Anlatıyor, İstanbul: Ka Kitap, 2013. Ahmet Çiğdem, Taşra Epiği: “Türk” İdeolojileri ve İslamcılık, İstanbul: Birikim Yayınları, 2001. Ahmet Demirel, Birinci Meclis’te Muhalefet: İkinci Grup, İstanbul: İletişim, 1994. Ahmet Yaşar Ocak, Türkler, Türkiye ve İslam, İstanbul: İletişim, 1999. Ali Ekber Doğan, Eğreti Kamusallık: Kayseri Örneğinde İslamcı Belediyecilik, İstanbul: İletişim, 2007. Ali Yaşar Sarıbay, Global Toplumda Din ve Türkiye, İstanbul: Everest, 2004. Ali Yaşar Sarıbay, Postmodernite, Sivil Toplum ve İslam, İstanbul: İletişim, 1994. Ali Yaşar Sarıbay, Türkiye’de Modernleşme, Din ve Parti Politikası: MSP Örnek Olayı, İstanbul: Alan Yayıncılık, 1985.
12) Türk Siyasal Hayatı tartışmaları, İkinci Dünya Savaşından Günümüze Standford Shaw, Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye, I-II ciltler, İstanbul: E Yayınları, 2004. Suavi Aydın, “Amacımız Devletin Bekası:” Demokratikleşme Sürecinde Devlet ve Yurttaşlar, İstanbul: TESEV, 2005. Süleyman Seyfi Öğün, Modernleşme, Milliyetçilik ve Türkiye, İstanbul: Bağlam, 1995. Tanel Demirel, Adalet Partisi: İdeoloji ve Politika, İstanbul: İletişim, 2004. Standford Shaw, Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye, I-II ciltler, İstanbul: E Yayınları, 2004. Suavi Aydın, “Amacımız Devletin Bekası:” Demokratikleşme Sürecinde Devlet ve Yurttaşlar, İstanbul: TESEV, 2005. Süleyman Seyfi Öğün, Modernleşme, Milliyetçilik ve Türkiye, İstanbul: Bağlam, 1995. Tanel Demirel, Adalet Partisi: İdeoloji ve Politika, İstanbul: İletişim, 2004.
13) Türkiye'de Sivil Toplum Tartışmaları Cem Emrence, Serbest Cumhuriyet Fırkası, İstanbul: İletişim, 2006. Cem Eroğul, Demokrat Parti: Tarihi ve İdeolojisi, Ankara: İmge, 1998. Cemil Koçak, İktidar ve Demokratlar, İstanbul: İletişim, 2012. Çağlar Keyder, Türkiye’de Devlet ve Sınıflar, İstanbul: İletişim, 1999. Eric Jan Zürcher, Savaş, Devrim ve Uluslaşma: Türkiye Tarihinde Geçiş Dönemi, 19081928,Istanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2005. Eric Jan Zürcher, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, 1924-1925, İstanbul: İletişim, 2003. Ersin Kalaycıoğlu ve Ali Yaşar Sarıbay (der.) Türkiye’de Politik Değişim ve Modernleşme, İstanbul: Alfa, 2000. Cem Emrence, Serbest Cumhuriyet Fırkası, İstanbul: İletişim, 2006. Cem Eroğul, Demokrat Parti: Tarihi ve İdeolojisi, Ankara: İmge, 1998. Cemil Koçak, İktidar ve Demokratlar, İstanbul: İletişim, 2012. Çağlar Keyder, Türkiye’de Devlet ve Sınıflar, İstanbul: İletişim, 1999. Eric Jan Zürcher, Savaş, Devrim ve Uluslaşma: Türkiye Tarihinde Geçiş Dönemi, 19081928,Istanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2005. Eric Jan Zürcher, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, 1924-1925, İstanbul: İletişim, 2003. Ersin Kalaycıoğlu ve Ali Yaşar Sarıbay (der.) Türkiye’de Politik Değişim ve Modernleşme, İstanbul: Alfa, 2000.
14) Ders konuları temel alınarak, hazırlanmış proje veya makalenin sunumu ve dönem içi yapılan değerlendirmelere bağlı olarak değerlendirilmesi Yapılmış çalışmaların tamamlanmış olarak teslime hazır getirilmesi
15) Final

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Atilla Eralp (der.) Devlet ve Ötesi: Uluslararası İlişkilerde Temel Kavramlar, İstanbul: İletişim, 2012, 7. Baskı.
Atilla Eralp (der.) Devlet, Sistem ve Kimlik, İstanbul: İletişim Yayınları, 1997.
Burcu Bostanoğlu, Türkiye- ABD İlişkilerinin Politikası, Ankara: İmge Yayınları, 1999.
Deniz Ülke Arıboğan, Globalleşme Senaryosunun Aktörleri, İstanbul: Der Yayınları, 2001.
Deniz Ülke Arıboğan, Kabileden Küreselleşmeye Uluslararası İlişkiler Düşüncesi, İstanbul: Sarmal Yayınları, 1998.
Faruk Sönmezoğlu, Uluslararası İlişkilere Giriş, İstanbul: Der Yayınları, 2011.
Faruk Sönmezoğlu, Uluslararası Politika ve Dış Politika Analizi, İstanbul: Filiz Kitapevi, 2005, 4. Baskı.
Faruk Sönmezoğlu, "Uluslararası Politika Alanında Farklı Ekoller", Toplum ve Ekonomi, Nisan 1992, s. 141-162.
Faruk Sönmezoğlu, "Uluslararası Politikada Teori sorunu", Toplum ve Ekonomi, Mart 1991, s. 5-16.
Fuat Keyman, Küreselleşme, Devlet, Kimlik, Farklılık: Uluslararası İlişkiler Kuramını Yeniden Düşünmek, İstanbul: Alfa Yayınları, 2000.
Gencay Şaylan, Postmodernizm, Ankara: İmge Yayınları, 1999.
Gül Günver Turan, "Uluslararası İlişkiler: Tanım, Kapsam ve Yaklaşımlar", Toplum ve Ekonomi, Nisan 1992, s. 163-174.
Hasan Köni, Genel Sistem Kuramı ve Uluslararası Siyasetteki Yeri, Ankara: ASAM Yayınları, 2001.
Howard Williams vd (der.), Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Teorisi Üzerine Bir Derleme, Ankara: Phoenix Yayınevi.
Mehmet Gönlübol, Uluslararası Politika, Ankara: Siyasal Kitap, 2000.
Mustafa Aydın, "Uluslararası İlişkilerde Yaklaşım, Teori ve Analiz", A.Ü. SBF Dergisi, Cilt. 51, Ocak-Aralık 1996, No. 1-4, s.71-114.
Stephan M. Walt, "Uluslararası İlişkiler: Bir Dünya Bin Kuram", Foreign Policy, Bahar 1998, s. 14-29.
Steven Best, Douglas Kellner, Postmodern Teori: Eleştirel Soruşturmalar, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1998.
Süha Bölükbaşı, Türkiye ve Yakınındaki Ortadoğu, Ankara: Dış Politika Enstitüsü, 1992.
Tayyar Arı, Uluslararası İlişkiler Teorileri, İstanbul: Alfa Yayınları, 2002.
Tayyar Arı, Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika, İstanbul: Alfa Yayınları, 2002.
Diğer Kaynaklar: Atilla Eralp (der.) Devlet ve Ötesi: Uluslararası İlişkilerde Temel Kavramlar, İstanbul: İletişim, 2012, 7. Baskı.
Atilla Eralp (der.) Devlet, Sistem ve Kimlik, İstanbul: İletişim Yayınları, 1997.
Burcu Bostanoğlu, Türkiye- ABD İlişkilerinin Politikası, Ankara: İmge Yayınları, 1999.
Deniz Ülke Arıboğan, Globalleşme Senaryosunun Aktörleri, İstanbul: Der Yayınları, 2001.
Deniz Ülke Arıboğan, Kabileden Küreselleşmeye Uluslararası İlişkiler Düşüncesi, İstanbul: Sarmal Yayınları, 1998.
Faruk Sönmezoğlu, Uluslararası İlişkilere Giriş, İstanbul: Der Yayınları, 2011.
Faruk Sönmezoğlu, Uluslararası Politika ve Dış Politika Analizi, İstanbul: Filiz Kitapevi, 2005, 4. Baskı.
Faruk Sönmezoğlu, "Uluslararası Politika Alanında Farklı Ekoller", Toplum ve Ekonomi, Nisan 1992, s. 141-162.
Faruk Sönmezoğlu, "Uluslararası Politikada Teori sorunu", Toplum ve Ekonomi, Mart 1991, s. 5-16.
Fuat Keyman, Küreselleşme, Devlet, Kimlik, Farklılık: Uluslararası İlişkiler Kuramını Yeniden Düşünmek, İstanbul: Alfa Yayınları, 2000.
Gencay Şaylan, Postmodernizm, Ankara: İmge Yayınları, 1999.
Gül Günver Turan, "Uluslararası İlişkiler: Tanım, Kapsam ve Yaklaşımlar", Toplum ve Ekonomi, Nisan 1992, s. 163-174.
Hasan Köni, Genel Sistem Kuramı ve Uluslararası Siyasetteki Yeri, Ankara: ASAM Yayınları, 2001.
Howard Williams vd (der.), Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Teorisi Üzerine Bir Derleme, Ankara: Phoenix Yayınevi.
Mehmet Gönlübol, Uluslararası Politika, Ankara: Siyasal Kitap, 2000.
Mustafa Aydın, "Uluslararası İlişkilerde Yaklaşım, Teori ve Analiz", A.Ü. SBF Dergisi, Cilt. 51, Ocak-Aralık 1996, No. 1-4, s.71-114.
Stephan M. Walt, "Uluslararası İlişkiler: Bir Dünya Bin Kuram", Foreign Policy, Bahar 1998, s. 14-29.
Steven Best, Douglas Kellner, Postmodern Teori: Eleştirel Soruşturmalar, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1998.
Süha Bölükbaşı, Türkiye ve Yakınındaki Ortadoğu, Ankara: Dış Politika Enstitüsü, 1992.
Tayyar Arı, Uluslararası İlişkiler Teorileri, İstanbul: Alfa Yayınları, 2002.
Tayyar Arı, Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika, İstanbul: Alfa Yayınları, 2002.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 14 % 10
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 3 3 3 126
Ara Sınavlar 1 5 5 5 15
Final 1 5 5 5 15
Toplam İş Yükü 156