Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Eski Çağ ve Orta Çağ’da Fizik |
Dünyayı Değiştiren 5 Denklem- Michael Guillen – TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Fiziğin Kültürel Tarihi – Zeki Tez Doruk Yayıncılık
Işığın Öyküsü- Hüseyin Gazi Topdemir- TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi- Bill Bryson Boyner Yayınları
|
2) |
Yeni Çağ Avrupasında Fizik |
Dünyayı Değiştiren 5 Denklem- Michael Guillen – TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Fiziğin Kültürel Tarihi – Zeki Tez Doruk Yayıncılık
Işığın Öyküsü- Hüseyin Gazi Topdemir- TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi- Bill Bryson Boyner Yayınları
|
3) |
Isaac Newton ve Evrensel Kütleçekim Yasası |
Dünyayı Değiştiren 5 Denklem- Michael Guillen – TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Fiziğin Kültürel Tarihi – Zeki Tez Doruk Yayıncılık
Işığın Öyküsü- Hüseyin Gazi Topdemir- TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi- Bill Bryson Boyner Yayınları |
4) |
Daniel Bernoulli ve Hidrodinamik Basınç Yasası |
Dünyayı Değiştiren 5 Denklem- Michael Guillen – TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Fiziğin Kültürel Tarihi – Zeki Tez Doruk Yayıncılık
Işığın Öyküsü- Hüseyin Gazi Topdemir- TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi- Bill Bryson Boyner Yayınları
|
5) |
Michael Faraday ve Elektromanyetik İndükleme Yasası
|
Dünyayı Değiştiren 5 Denklem- Michael Guillen – TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Fiziğin Kültürel Tarihi – Zeki Tez Doruk Yayıncılık
Işığın Öyküsü- Hüseyin Gazi Topdemir- TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi- Bill Bryson Boyner Yayınları
|
6) |
Rudolf Clausius ve Termodinamiğin İkinci Yasası |
Dünyayı Değiştiren 5 Denklem- Michael Guillen – TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Fiziğin Kültürel Tarihi – Zeki Tez Doruk Yayıncılık
Işığın Öyküsü- Hüseyin Gazi Topdemir- TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi- Bill Bryson Boyner Yayınları
|
7) |
Albert Einstein ve Özel Görelilik Teorisi |
Dünyayı Değiştiren 5 Denklem- Michael Guillen – TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Fiziğin Kültürel Tarihi – Zeki Tez Doruk Yayıncılık
Işığın Öyküsü- Hüseyin Gazi Topdemir- TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi- Bill Bryson Boyner Yayınları
|
8) |
Nikola Tesla ve Alternatif Akım
|
Dünyayı Değiştiren 5 Denklem- Michael Guillen – TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Fiziğin Kültürel Tarihi – Zeki Tez Doruk Yayıncılık
Işığın Öyküsü- Hüseyin Gazi Topdemir- TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi- Bill Bryson Boyner Yayınları
|
9) |
Kehribardan Elektrona : Elektriğin Tarihi |
Ders Kitabı |
10) |
Termodinamik ve Sıcaklık Ölçen Aletlerin Gelişimi |
Ders Kitabı |
11) |
Hava Basıncının Öyküsü ve Barometreler |
Ders Kitabı |
12) |
Buhar Makinesi ve Buharlı Araçların Öyküsü |
Ders Kitabı |
13) |
Atom Fiziği ve Radyoaktiflik Üzerine Çalışmalar |
Ders Kitabı |
14) |
Ölçüler ve Birimler Tarihi Üzerine |
Ders Kitabı |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili genel kavramları tanımlar/açıklar |
3 |
2) |
Yiyecek-İçecek işletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevre ilişkilerini tanımlar/açıklar. |
3 |
3) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgiye sahip olur. |
3 |
4) |
Alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. |
3 |
5) |
Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme, ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirme yetkinliğine sahiptir. |
3 |
6) |
Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur. |
3 |
7) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki her türlü organizasyonu düzenler. |
3 |
8) |
Bölümü ile ilgili temel kavramları ve kuramları kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları analiz eder ve uygular. |
2 |
9) |
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. |
3 |
10) |
Alanına yenilik getiren bilgi, düşünce, uygulama veya teknolojilerin hayata geçirilmesinde risk ve sorumluluk alır. |
3 |
11) |
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. |
3 |
12) |
Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder. |
2 |
13) |
Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. |
2 |
14) |
Alanının gerektirdiği en az Avrupa bilgisayar kullanma lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ve bilişim teknolojilerini kullanır. |
3 |
15) |
Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyi’nde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. |
3 |
16) |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
3 |
17) |
Türk ve değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlar. |
3 |
18) |
Gıda güvenliği, sürdürülebilirlik, beslenme ilkeleri ve hijyen, pişirme yöntemleri, menü planlama, turizm gibi müfredatta yer alan konular hakkında bilgi ve yöntem sahibi olur ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanır. |
3 |