BST201 Bilgisayar Ağlarıİstinye ÜniversitesiAkademik Programlar Bilgisayar Teknolojisi (İÖ)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Bilgisayar Teknolojisi (İÖ)

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BST201
Ders İsmi: Bilgisayar Ağları
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
5
Öğretim Dili: Türkçe
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. HÜSEYİN GÖKAL
Dersi Veren(ler): Öğr. Gör. HÜSEYİN GÖKAL
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bilgisayar ve iletişim sistemlerin çalışacağı alt yapıların kurulabilmesi için gerekli kavramların ve uygulamalı örneklerin anlatılması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği: Bu ders; Bilgisayar Ağları Temel Kavramlar, İnternet Tarihi, İletişimin Kuralları, Ağ Protokolleri ve Standartları, OSI Referans Modeli, TCP/IP Protokol Kümesi, Ağda Veri İletimi, Protokol Veri Birimleri, Fiziksel Katman Protokolleri, Ağ Ortamı(UTP, STP,Koaksiyel, Fiber, Kablosuz Ortam), Veri Bağı Protokolleri, Medya Erişim Kontrolü(MAC), Fiziksel ve Mantıksal Topolojiler, Ethernet Protokolü, LAN Switchler, Adres Çözümleme Protokolü(ARP), Ağ Katmanı Protokolleri, Yönlendirme, IP Adresleme, IPv4 Ağ Adresleri, IPv6 Ağ Adresleri ve Alt Ağlara Bölme konularını içerir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Ağ kavramlarını tanır.
2) Bilgisayar ağlarında kullanılan topolojileri tanır.
3) Kablolama şekillerini ve kablo türlerini bilir
4) Coğrafi büyüklüklerine göre ağları ve ağ teknolojilerini sınıflandırır.
5) Ağ standartları ve protokollerini tanır ve OSI modelini bilir.
6) Ağ cihazlarını tanır ve kullanır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Bilgisayar Ağları Temel Kavramlar, İnternet Tarihi Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
2) İletişimin Kuralları, Ağ Protokolleri ve Standartları Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
3) OSI Referans Modeli Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
4) TCP/IP Protokol Kümesi, Ağda Veri İletimi, Protokol Veri Birimleri Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
5) Fiziksel Katman Protokolleri, Ağ Ortamı(UTP, STP, Koaksiyel, Fiber, Kablosuz Ortam) Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
6) Fiziksel ve Mantıksal Topolojiler, Ethernet Protokolü Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
7) Veri Bağı Protokolleri, Medya Erişim Kontrolü(MAC) Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
8) Vize Haftası Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık. Öğretim Elemanı Ders Notları
9) LAN Switchler, Adres Çözümleme Protokolü(ARP) Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
10) Ağ Katmanı Protokolleri, Yönlendirme Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
11) IP Adresleme, IPv4 Ağ Adresleri, IPv6 Ağ Adresleri Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
12) IP Adresleme, IPv4 Ağ Adresleri, IPv6 Ağ Adresleri Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
13) Alt Ağlara Bölme Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
14) Alt Ağlara Bölme Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık.
15) Final Sınavları Çontar, F. (2020). Ağ ve Yazılım Güvenliği. Kodlab Yayın Dağıtım. Kara, R. (2019). Bilgisayar Ağları. ANKARA: Nobel Akademik Yayıncılık. Öğretim Elemanı Ders Notları

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Course Learning Outcomes

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ara Sınavlar 1 0 0
Final 1 0 0
Toplam İş Yükü 0